Ur kriser föds möjligheter
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 24 november var dagen dÄ Ekot rullade i gÄng det vi kom att kalla griskrisen. För er som funderar över hur olika media tÀnkte och varför Ekot blev den som valde att ta nyheten kan jag rekommendera er att gÄ in pÄ webben och lyssna pÄ programmet "Medierna" som gÄr i P1. DÀr förklarar "Uppdrag granskning" varför man valde att inte publicera, och Ekot förklarar varför man valde att publicera.
Klart Àr dock att publiceringen av de obehagliga grisbilderna var en vÀl genomtÀnkt och sen lÀnge planerad aktion av djurrÀttsaktivister, vars mÄl Àr att fÄ folk att sluta Àta kött. Under tvÄ Ärs tid har man besökt svinstallar nattetid, och fotograferat och filmat pÄ cirka 100 gÄrdar i södra Sverige.
En god djuromsorg Àr en viktig förutsÀttning för alla som arbetar med djur. Det Àr ocksÄ en viktig förutsÀttning för konsumenternas förtroende. Svensk djurskyddslagstiftning ska bÄde gÀlla och följas, anser jag. Samtidigt kan vi aldrig acceptera intrÄng pÄ vÄra gÄrdar. MÄnga grisföretagare kÀnner sig uthÀngda, krÀnkta och orÀttvist behandlade. Precis som att jag har lika stor förstÄelse för att mÄnga konsumenter blev Àcklade av de bilder som visades och stÀller sig frÄgande till hur det egentligen stÄr till med den svenska djuromsorgen. Ett sÀkert kÀnnetecken för ett mediadrev och kris Àr konflikt och kÀnslor och vÀldigt lite information i inledningsfasen.
Nu har det gÄtt en tid, vi har lite mer information. Det har tagits beslut om tvÄ olika ÄtgÀrder för att sÀkerstÀlla djurskyddet. En tredjepartcertifiering som ska sÀkerstÀlla att lagkraven följs, samt Àven en utvidgad uppgift för besÀttningsveterinÀren att kolla djurskyddet nÀr han/hon har sina regelbundna besök pÄ gÄrdarna. Det blir en försÀkring bÄde för mig som grisuppfödare, men Àven för konsumenten att djurskyddet faktiskt uppfylls.
Ăven om det varit tuffa veckor föds det tankar om möjligheter ur kris. Att öppna vĂ„ra gĂ„rdar och fĂ„ nĂ€rmare kontakt med konsumenten. Att utveckla olika koncept som efterfrĂ„gas av konsumenten. Svensk köttproduktion har backat under mĂ„nga Ă„r, samtidigt som konsumtionen av importerat kött har ökat i Sverige. Det Ă€r hög tid att vĂ€nda utvecklingen.
Jag har följt rapporteringen och vet att det finns nÄgra olika intressenter för slakteriet pÄ Gotland.
Det behövs en Àgarkonstellation som har kraften, nÀtverken och kunskapen att utveckla och rusta slakteriet för framtiden. Jag hoppas den nya Àgarkonstellationen snart ska komma pÄ plats, den behövs!
Om nÄgra Är hoppas jag kunna skriva i min krönika att detta var vÀndpunkten för den gotlÀndska slakten, dÄ nÀr slakteriet sÄldes och togs över av den "nya Àgarkonstellationen".
Jag önskar alla en god jul och gott nytt Är!