Upphandlingar nu ännu viktigare

Politik2008-11-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Här på Gotland, där företagen har en liten "hemmamarknad", är det oerhört viktigt att kommunen kan släppa in näringslivet även i offentligt finansierade verksamheter. Det är bra för företagen, bra för kommunen och bra för skattebetalarna.
Det blir extra viktigt nu när konjunkturen viker. De företag som plötsligt ser hur det glesnar i leden av hugade privata kunder kan, naturligtvis beroende på vilken bransch de är i, istället vara med och tävla i de offentliga upphandlingar de tidigare har undvikit. Andra kanske BLIR företagare, när möjligheten uppenbarar sig vid en kommunal avknoppning eller liknande.
Det händer också saker inom kommunen. På kommunstyrelsens sammanträde i onsdags beslutade man konkurrensutsätta ytterligare ett par verksamheter. Ännu roligare var att man sade ja (trots oppositionens protester) till Mats-Ola Rödéns (fp) motion om att de som tror att de kan utföra en kommunal verksamhet billigare än kommunen får rätten att utmana. Det kan släppa fram kreativitet och initiativförmåga.

Kommunen har tyvärr genomfört flera upphandlingar som inte klarat ett överklagande och den därpå följande rättsliga prövningen. De senaste uppmärksammade exemplen är upphandlingen av skolbussar och av en magnetresonansutrustning till lasarettet. Det bidrar till att stärka en uppfattning som redan är ganska utbredd: att offentlig upphandling är svårt och dyrt för anbudsgivarna och att man kan bli förbigången på oriktiga grunder även om man lägger det bästa budet.

I en rapport som Konkurrensverket beställt, och som publicerats i år (Behovet av stöd och hjälp till små och medelstora företag vid offentliga upphandlingar - P0956:2) intervjuades bland annat en rad upphandlingskonsulter. Där framkom:
"I stort sett samtliga intervjuade upphandlingskonsulter nämner att upphandlingsarbeten kan vara eller upplevas krångliga för småföretagare. Upphandlingsarbetet innebär onekligen en hel del pappersarbete. Framför allt menar de flesta upphandlingskonsulter att den genomsnittlige småföretagaren inte har erfarenheten att skriva välformulerade anbud."

Därför skall man naturligtvis inte göra upphandlingar onödigt komplicerade. Och här är det ju uppenbart att det inte bara är anbudsgivarna som får problem då. Det får även kommunen!
En upphandlingskonsult säger:
"Anbudsskrivandet innebär delvis att tolka komplicerade regelverk, det är många små petitesser som lätt kan bli fel. Det kan vara svårt för små och medelstora företag att klara av. [...] får man bakläxa tillräckligt många gånger ger man upp".

Ett annat problem är när upphandlingarna blir för stora. Ju större upphandlingen blir, desto svårare blir det för små eller nya företag att komma in med ett bud.
Då säger företrädare för kommunen att de små företagen kan samarbeta med varandra för att ge ett bud. Men som en av konsulterna konstaterar:
"Det är allt för juridiskt krångligt att gå samman med andra leverantörer. Det är om möjligt än mer pappersarbete att delupphandla och att komma överens med andra småföretag, än vad det är att skriva ett korrekt anbud."

Rätt hanterad kan den offentliga upphandlingen bli en vitamininjektion för det gotländska näringslivet. Fel hanterade kan upphandlingarna leda till en kommunal förtroendekris.