I går lades upphandlingsunderlaget ut på regionens hemsida, inför upphandlingen av turisttjänster, destinationsmarknadsföring med mera med mera - i en stor klump.
I samband med detta sade utvecklingsdirektör Per Lindskog att många intresserade företag redan hört av sig om upphandlingen.
Jag har varit tämligen kategorisk när jag hävdat att upphandlingen är riggad för Turistföreningens och Tillväxt Gotlands gemensamma bolag.
Ingen skulle bli gladare än jag om jag har fel. Men när man läser upphandlingsunderlaget, som finns på regionens hemsida, så måste jag konstatera att jag inte ser något skäl att förändra mina förväntningar.
För det första gör upphandlingsunderlaget tydligt hur olikartade de olika uppdragen är, som bakats in i samma upphandling. Om upphandlingen delats upp i mindre delar hade det öppnat möjligheterna för fler att komma in med anbud.
För det andra blir det tydligt att anbudsförfarandet i hög utsträckning är en skönhetstävling. Det blir oundvikligen så när upphandlingen inte bara handlar om pris, utan i ännu högre utsträckning om verksamhetens innehåll.
Och i en skönhetstävling ligger, som alltid, skönheten i betraktarens öga. Domarens dotter är naturligtvis nästan alltid den vackraste.
För det tredje förväntas anbudsgivarna presentera många idéer och planer om hur verksamheten ska bedrivas. Ju större kraven på dessa planer är, desto mer tid, tanke och pengar går det åt bara för att komma in med ett anbud. Då spelar det verkligen stor roll om man anser sig ha realistiska möjligheter att faktiskt vinna upphandlingen.
Den anbudsgivare som misstänker att vinnaren kan vara utsedd på förhand lägger sin kraft på något annat projekt.
För det fjärde anvisas anbudsgivarna att förlägga verksamheten till Donnerska huset (som i väntan på verksamheten står tomt, tyst och dyrt).
Det innebär att befintliga aktörer inom besöksnäringen, som kanske hade kunnat samla sig kring ett anbud, får svårt att hämta hem samordningsvinster. De måste bygga upp en helt ny organisation. Vilket fördyrar verksamheten.
För drygt en vecka sedan blev det känt att Tiina Mykkänen slutar som chef för Tillväxt Gotland för ett nytt jobb i Uppsala. Men jag tror inte att det påverkar planerna för det nya bolaget på annat sätt än att av två chefskandidater så återstår nu en.
Den 2 maj ska anbuden vara inlämnade. Jag fruktar att kön kommer att vara kortare än den borde vara. Men förhoppningsvis inte lika kort som vid senaste upphandlingen av färjetrafiken.