I fredags skrev jag om att den ekonomiska krisen och Moderatregeringen tvingar Gotlands politiker att använda motorsågen för att minska regionens kostnader. Då krävs många smärtsamma beslut som drabbar medborgarna och den gotländska välfärden.
Det handlar om att välja nedskärningar som inte drabbar barnen, de sjuka och de äldre. Men det kommer de inte att lyckas med, för 90 procent av regionens budget går till dess grupper.
Samtidigt som det är tvunget att skära hårt i kostnaderna för den gotländska välfärden är det tvunget att investera sig ur krisen. Det är en dålig metod att bara svälta sig till ekonomisk balans. Då får man bara skära och skära. Därför måste kloka investeringar göras, som minskar kostnaderna på litet längre sikt. En sådan åtgärd är att minska den gotländska ungdomsarbetslösheten.
De gotländska ungdomar, 18-24 år, som idag får socialbidrag ökar i antal. I år kommer de att kosta drygt tio miljoner kronor i socialbidrag. Alla investeringar som gör att de unga får jobb innebär en minskning av regionens kostnader. Dessutom en bra investering i de unga, som leder till att de mår bättre, kan försörja sig själva och istället bidra till välfärden. De hittillsvarande försöken med sommarjobb åt öns unga bra. Men det räcker inte.
I Södertälje har politikern Anders Lago (S) dragit igång ett samarbete mellan kommunen och näringslivet för att ge de unga jobb i Telje Tillväxt. Ett bolag med kommunen och ett antal företag som delägare. Bolaget anställer ungdomar i åldrarna 18-24 på avtalsenlig lön och hyr ut dem till företag i Södertälje.
Bolaget utbildar dem till det som krävs för att klara jobbet. De förses med truckkörkort och kortare utbildningar. När de inte är uthyrda gör de jobb för att försköna Södertälje. Hela tiden har bolaget 50 unga som hyrs ut till företag och organisationer för 160-180 kronor i timmen. Och de unga har avtalsenlig lön. När de unga får fast anställning kan Telje Tillväxt ta in fler unga.
Jag tycker de rödgröna på Gotland måste investera i en gotländsk variant av Telje Tillväxt för att minska socialbidragskostnader och andra kostnader och ge de unga jobb. Det går inte bara att svälta sig ur krisen. Investera också!