Jag är uppriktigt glad över att Eva Bofride vill diskutera olika åtgärder mot ungdomsarbetslösheten med mig. Jag försöker inte svartmåla eller blunda för Eva Bofrides argument, men jag försöker få klarhet i vad hon tycker om sänkta ingångslöner och annat.
Vi båda inser, att det inte finns någon kvickfix för att minska ungdomsarbetslösheten. Och att man måste vara kreativ och pröva många och nya metoder för att nå resultat.
Men jag är angelägen om, att om man använder skattepengar i syfte att minska ungdomsarbetslösheten, då vill jag se resultat. Och blir det inga resultat på arbetslösheten, så blir ju skattesubventionen till arbetsgivarna bara ett sätt att berika dem med skattemedel. Bidragspolitik får inte vara villkorslös.
Utbildningsansvaret
Om de 15 miljarder kronorna för den halverade arbetsgivaravgiften inte har någon inverkan på ungdomsarbetslösheten, innebär det ju bara ett berikande av arbetsgivare som Mcdonalds och andra.
Jag tror dessa miljarder kronor kan användas bättre, främst till att stärka gymnasieskolan och vuxenutbildningen, så att kompetensbristen bland de arbetslösa kan botas.
Visst kan man, som Eva Bofride, göra kompetensbristen till ett personligt individuellt fel och ansvar. Hon tycker inte att regeringen eller politiken har något ansvar för att ge de unga arbetslösa ökad kompetens, det är ju gratis och frivilligt. Vill de inte, så är det de ungas eget fel och de får skylla sig själva, är slutsatsen av Eva Bofrides synsätt.
Jag anser att politiken och samhället har ett ansvar att ta tag i och stötta de unga arbetslösa och stärka deras kompetens, så de blir anställningsbara. Jag tycker det är bra att politiker, som Hanna Westerén gjort och gör på Gotland, ordnar sommarjobb för så många unga som möjligt. Det ger dem erfarenhet, kompetens och möjlighet att få jobb.
I torsdags tog Eva Bofride upp en annan viktig fråga, nämligen alla småföretag som tvekar att anställa någon. Där tror jag det skulle löna sig bättre med sänkt arbetsgivaravgift än att smeta ut det till alla som har unga under 26 år anställda.
Riktad till mindre företag
Socialdemokraterna har faktiskt föreslagit i sin budget för 2012 i riket en nedsättning av arbetsgivaravgiften riktad mot mindre företag. "Arbetsgivaravgiften sänks från år 2012 med tre procent på lönesummor upp till 900 000 kronor. Statens nettokostnad för denna reform är tre miljarder kronor."
Det vore sannolikt bättre använda skattepengar än att berika Mcdonalds. Särskilt på Gotland har småföretagen stor betydelse och kunde vi hitta metoder för att underlätta för dem att anställa en till, skulle det få stor effekt på ungdomsarbetslösheten.
Men en småföretagare ser inte bara på lönekostnaden, utan är oerhört beroende av den anställdes kompetens. Så då är vi tillbaka till samhällsansvaret för kompetensutvecklingen. Eva Bofride målar upp en felaktig bild av att jag ogillar vinstdrivande företag. Det jag ogillar är när skattepengar används för att berika företag och vi inte får sänkt arbetslöshet eller effektivare och bra skola, vård och omsorg för skattepengarna.
Vinst på privata marknader
Jag tycker det är jättebra när privata företag på olika privata marknader gör stora vinster och investerar dem i produktutveckling och anställer fler.
Jag fortsätter väldigt gärna diskussionen med Eva Bofride om hur vi kan få ner arbetslösheten. Jag vill att vi ska diskuterar sakfrågan och inte beskylla varandra för okunnighet och annat trams.
Därför hoppas jag att Eva Bofride kan svara ja eller nej på om hon tror att sänkta ingångslöner med 25 procent ger fler unga jobb.