Udda blev jämnt jämst

Förvillar väljarna.Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Förvillar väljarna.Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Politik2010-01-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om nu Moderaterna vill öka sitt väljarstöd genom att närma sig vänsterblocket, vore det i så fall inte bra att göra det i en fråga där det finns några opinionsvinster att göra?
De nya Moderaterna presenterade en ny jämställdhetspolitik i helgen. Mer feministisk teori och könsmaktsordning. Mer lönekartläggningar och jämställdhetscerifiering. Mer om "könet som social konstruktion". Bestraffningar mot arbetsgivare som anses upprätthålla "osakliga löneskillnader". Mer jämställdhetsbyråkrati för företagen.
Och partsekreteraren Per Schlingmann är ute och viftar med kvotering till börsbolagens styrelser.

Hur går det med föräldraförsäkringen?
I valet mellan piska och morötter väljer Moderaterna att piska oss med morötter. Jämställdhetsbonus ska locka föräldrarna att prioritera det rätta för staten.

Det finns litet folkligt stöd för den här typen av politik och åtgärder. Det finns bred uppslutning bakom att yrkesval, karriärmöjligheter, lön med mera inte ska styras av kön. Men de flesta gillar inte alls när staten ska styra med kvoter, regleringar, bonusar och bestraffningar.

*

Fredrik Reinfeldts och Mona Sahlins debatt i SVT:s agenda var inte så livlig och engagerande som den borde ha varit.
För att utropa någon till vinnare måste man nog blunda med ena ögat. Och när sjukförsäkringen diskuterades hade Reinfeldt snöat in på Socialdemokraterna vill ha en 58-årsgräns för sjukpension. Mona Sahlin verkade i och för sig besvärad av frågorna, men för många tittare blev det nog rätt obegripligt.

Reinfeldt och andra alliansföreträdare klarar sjukförsäkringsfrågan bäst när de är så tydliga som möjligt om den egna politikens syfte och innehåll. Den förra socialdemokratiska regeringen klarade aldrig av att åtgärda långstidssjukskrivningar och förtidspensioneringar, och Mona Sahlin har stora trovärdighetsproblem.
När kritikerstormen mot förändringarna av sjukförsäkringen blåste som värst såg den ut att kunna välta alla planer på en borgerlig valseger. Nu har jag börjat tro att den faktiskt kan bli en vinnarfråga i valrörelsen, om den sköts rätt. Det finns ett brett folkligt stöd för att stoppa utslagningen på arbetsmarknaden så att fler kan bidra till Sveriges välstånd.