Tyskland: När rödgrönt blir grönrött

Winfried Kretschmann. Gratuleras av partikamrat till valframgången i Baden-Wuerttemberg.Foto: Markus Schreiber/scanpix

Winfried Kretschmann. Gratuleras av partikamrat till valframgången i Baden-Wuerttemberg.Foto: Markus Schreiber/scanpix

Foto: Markus Schreiber

Politik2011-03-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Joschka Fischer var ung slogs han med polisen som medlem av gruppen "Revolutionärer Kampf". I dag minns Tyskland den f d outbildade flåbusen som en av landets mest populära politiker, när han var grön utrikesminister i en S-ledd regering 1998-2005.

När Winfried Kretschmann var ung var han medlem av maoistiska Västtysklands kommunistiska förbund. Nu är han på väg att bli chef för en grönröd regering i Baden-Württemberg, en av Europas rikaste regioner, massivt borgerlig.

Grönröd, ja. I delstatsvalet 27 mars mer än fördubblade de gröna sin röstandel, till 25 procent och blev större än Socialdemokraterna, SPD.

Efter 58 år miste kristdemokratiska CDU makten. De gick från 44 till 38 procent. Än värre gick de till liberala FDP, partner till CDU både i delstatens huvudstad Stuttgart och i Berlin. FDP mer än halverades.

Valskrällen är ett lokalt skifte, med återverkningar i nationens politik, och uppmärksammat utomlands.

Omvärlden noterar att kärnkraft och militärt engagemang utomlands (nu Libyen) är något tyskar helst avstår från. Förbundskansler Angela Merkel hade gått denna opinion till mötes för att undvika ett väntat nederlag. Men det ser ut som om hon i stället gav de gröna extrahjälp.

Utländska systerpartier kan inspireras av de tyska grönas framgång - som till avsevärd del sägs bero på ledaren, 62-årige gymnasieläraren i naturvetenskap och etik, Kretschmann.

Efter ungdomens förvillelser blev denne grön demokratisk politiker med socialkonservativ framtoning - en aktiv katolik som sjunger i kyrkokören.

I Berlin väljer Angela Merkel en låg profil. Ingen anledning att ändra något på grund av vissa motgångar, heter det.

Men Merkel tros inte vilja dras med i undergången av den livskris FDP genomlider. Efter framgång i valet 2009 och inträdet i koalition med CDU har partiet misslyckats totalt med både sina ledare och sin politik. Naturligt då att Merkel börjar tala vänligt om de gröna.

Valet i Baden-Württemberg är framförallt en lokal historia. Visst, det märks nationella trender i hur väljarna hanterar partierna. Men inte för inte kallar tyskarna sina regioner för "Länder". De skiljer sig åt. I Baden-Württemberg förlorade CDU. Samtidigt gick de fram i grannstaten Rheinland-Pfalz. SPD kan efter bakslag på båda håll trösta sig med succén i valet i Hamburg i februari.

Gustaf Fröding hade rätt när han skaldade: "Det som är sanning i Berlin och Jena är bara dåligt skämt i Heidelberg."

Baden-Württemberg har alltid var politiskt "svart", CDU-land, med liberala inslag. Grannen Hessen har alltid gällt som "rött". Det var som minister i en rödgrön regering i Hessen Joschka Fischer grundade för sin och sitt partis kommande roll i nationell politik.

Månne nu en grönröd regering i Stuttgart öppnar för en liknande förändring även i Berlin?

Dock: Innan dess lär Merkel försöka pröva svartgrönt. Fast knappast grönsvart.