Tygla inte nätet med mer övervakning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Utan tvivel har Wikileaks fått USA att tappa ansiktet. Det vore därför osannolikt om inte supermakten med hänsyn till det nationella intresset ser över en mängd möjligheter att öka kontrollen över Internet. Man kan dra en parallell - utan jämförelser i övrigt - till hur elfte september-attackerna ledde till grönt ljus för olika förslag i byråkratiska byrålådor på bägge sidor av Atlanten.
Det finns all anledning att varna för en utveckling mot mer övervakning och kontroll av nätet. Inte för att alla åtgärder är så effektiva som förespråkarna tror, utan för att Internet som vi känner det är en global nyttighet värd att slå vakt om.
Inte bara stater utan även företag och närverksoperatörer har alla sina anledningar att försöka påverka vilken information som dyker upp på skärmarna och i högtalarna hos dem som är uppkopplade. Vi ser det i hur Apple styr innehållet i den stekheta iPad genom att godkänna appar, hur Google anklagas för att vara grindvakt i sökvärlden och hur operatörer försöker få kunderna in i deras skräddarsydda informationsfållor.
Utifrån varje enskild synvinkel kan det verka rationellt att kasta ett eget nät över det stora världsomspännande nätet för att få den fångst man vill - eller dämma upp läckor med juridik och teknik. Men sammantaget bromsar de här drivkrafterna det fria utbytet av information som gagnar var och ens kunskapssökande, innovationer och ekonomisk tillväxt.
Det är lätt att kritisera den kinesiska censuren; the great Firewall of China är sinnebilden över hur diktaturen förvägrar människor frihet. Men om amerikanska säkerhetsintressen får motivera ingrepp för att värna den nationella säkerheten, eller när EU:s justitieministrar skärper arbetet mot barnporr på nätet, då är censurens frestelser stark även i demokratier som inser värdet av frihet.
Vuxna som begår bestialiska brott mot barn bekämpas bäst genom andra metoder än att släcka ner sajter, men den som säger det riskerar alltid att bli missförstådd eller anklagad för att inte ta problemet på allvar. På samma sätt bör Wikileaks anarkistiska filosofi för offentliggörande av information bemötas nyktert och sansat med insikt om vilka värden som står på spel, även om kritiken om att det sätter liv och samhällsintressen på spel kommer som ett mejl i inkorgen.
Öppet, fritt och subversivt, Internet kan vara allt detta på samma gång. Det är en unik egenskap som är värd att slå vakt om.