Tydlig politik för skifte i maktens korridorer 2006

Politik2005-06-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag händer något unikt i svensk politik: tre partiledare besöker ett annat partis kongress. I tre dagar håller centerpartiet riksting i Stockholm. För första gången sedan 1940 besöker det traditionella landsbygdspartiet huvudstaden. Och passar då på att bjuda in alliansbröderna för att delta en stund i förhandlingarna och lyssna på centerombuden.

Kompisar
När de andra tre partierna kommer att ha kongress under året planeras liknande besök, och tanken är lovvärd. Men det kan också leda till att partierna i alliansen blir så mycket kompisar att ett av partierna riskerar att hamna under fyraprocentspärren i valet 2006.
Men det kommer med stor sannolikhet inte att vara det centerparti som visade upp sin kaxigaste och gladaste sida under sitt riksting.

Arbetsgrupper
Maud Olofsson ledde partiet genom huvudstaden, förbi Rosenbad och in mot Östermalm. Öppningstalet var positivt och Olofsson manade som vanligt till en politisk dröm och inte ett evigt tjatande om systemen, om att statens roll inte är det viktigaste, utan människans. Hon talade om att centern ska ha ett underifrånperspektiv på politiken.
På pressträffen efteråt berättade centerledaren att partiet jobbar med att titta på de andra partierna i alliansens politik.

Kompromiss
Alliansen har sex arbetsgrupper och centern kommer att plocka in delar av de gemensamma ställningstagandena i sina program. Och Maud Olofsson är villig att redan i höst kompromissa fram en gemensam borgerlig budget.
Men det betyder också att väljaren kommer att få svårt att begripa skillnaden mellan alliansens fyra partier och då hamnar lätt de allmänborgliga väljarnas röst på moderaterna.

Inriktning
Centerpartiets ungdomsförbundsordförande Fredrick Federley menar att väljaren ska bestämma inriktningen på samarbetet med sin röstsedel och tycker man att småföretagare och miljö är viktigt ska man rösta centerpartistiskt.
Maud Olofsson har förändrat sitt parti, hon gick till och med så långt att hon sa att "partiet gick vilse en tid", underförstått den tid då förre partiledaren Olof Johansson samarbetade med socialdemokraterna. Centerpartiet ligger stadigt runt sex procent av väljarkåren och har en stark förankring i sin folkrörelsehistoria.

Tydligare
Det gör att det säkert inte kommer att vara ett av de partier som hamnar nära fyraprocentspärren i nästa års val. Men för att växa och bli större måste de, vid sidan av sitt starka engagemang för att alliansen ska hålla sams, bli ett tydligare parti.
De planerade partiledarbesöken under varandras årsmöten får inte sudda ut de olika partiernas profil. Deras önskan om att bli mer samspelta får inte avgöra alla frågor innan valet, för då kommer socialdemokraterna återigen att kunna vrida politiken till sin favör.

Kopior
För ett starkt maktskiftes skull kan inte de fyra partiprogrammen vara blåkopior av varandra. Utan fyra olika partier med en gemensam dröm om förändring, men väljaren måste få inflytande över inriktningen.