Tydlig kravlista till regionen

Politik2014-04-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Möjligen var det viktigt att nestorn Eric D Nilsson skulle spela huvudrollen vid gårdagens presskonferens men det blev stundtals lite virrigt när han först svarade att den nya färjan inte kommer att vara klar att tas i drift 2017 och på följdfrågor svarade tvärtom. Många frågor fick upprepas för att han inte hörde och han kallade till och med en fråga för dum.

Det var inte heller några klara besked om vare sig priser, hastighet eller turlistor som kunde lämnas vilket nog de flesta hade förväntat sig. Men förväntningarna på en bibehållen standard av dagens trafik är fortsatt höga då rederiet flera gånger markerade att trafiken ska utgå från det gotländska samhällets behov av absolut bästa tänkbara utvecklingsmöjligheter. Rederiet lovar också att sträva efter nuvarande trafikupplägg, trots att det i upphandlingen öppnas för såväl färre turer som långsammare överfart.

Däremot framlades några tydliga budskap till Region Gotland. Gotlandsbolaget och Destination Gotland förväntar sig en lösning vad gäller reservhamn där man bland annat angav ”konkurrerande trafik” som en ökad risk för tillbud ”som periodvis kan stänga Visby hamn med förödande konsekvenser för hela Gotlands försörjning”.

Man klargjorde också att det inte får göras några inskränkningar i hamnverksamheten bland annat med tanke på pågående detaljplanearbete. En viktig markering när det är lätt att attraheras av spännande lösningar med bland annat boende och annat som kan leda till att hamnen inte längre går att använda som hamn. Vilket självklart vore förödande för Visby och hela Gotland.

Från att köra med fyra fartyg i dag, två stora och två mindre och snabbare, kommer det den nya avtalsperioden att köras med tre fartyg. Ett av dessa blir en nybyggd färja som ska köras på LNG, det vill säga gasdrift. Här behövs lösningar för att bunkra gasen i Visby. Att slippa de höga kostnaderna för de mindre snabbfärjorna som i dag körs sommartid, minskar riskerna i det nya avtalet där rederiet får ta en ökad risk för bränsleprisökningar.

Den preliminära turlista som Destination Gotland lämnat in med anbuden förblir hemlig och självklart är det svårt att i dag säga vilken turlista som ska gälla om tre år. Men de avgörande faktorerna i det gotländska samhällets krav på snabba överfarter förblir höljda i dunkel ett tag till. De signaler som gavs i går om att det inte kommer att bli några drastiska försämringar är värda att ha i minnet när det är dags att syna korten om cirka två år.

På flera sätt var det en lättnad att trafiken även framdeles kommer att köras av en operatör med stark lokal förankring. Men mycket återstår att bevisa innan vi kan andas ut. Vilket ytterligare förstärker det orimliga i att en hel regions möjligheter till utveckling sker under sekretess och utan möjlighet till lokalt inflytande i den formella processen.