Tvärnita eller gasa

Blir det rusning till affärerna eller blir det en ekonomisk tvärnit. Öns företagare är pessimistiska om framtiden det kommande halvåret.

Blir det rusning till affärerna eller blir det en ekonomisk tvärnit. Öns företagare är pessimistiska om framtiden det kommande halvåret.

Foto: krister nordin

Politik2011-09-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenskt Näringsliv frågar sina medlemsföretag om hur de ser på konjunkturen. Från att ha varit optimistiska och saknat rätt utbildad arbetskraft i våras har de nu blivit mer pessimistiska. Nu verkar de inte vara missmatchen som är problemet, utan efterfrågan. Den ekonomiska krisen tros av företagarna slå hårt mot Gotland det kommande halvåret.

Nu är undersökningen väldigt osäker. Av 200 företagare så har bara ett 80-tal svarat. Det är mindre än hälften. Därför är pessimismen för framtiden osäker vad gäller omsättning, investeringar och sysselsättning. Men sannolikt påverkas nu de gotländska företagarna av den ekonomiska krisen. Medborgarna får allt mindre pengar att handla för och håller i dem hårdare så efterfrågan minskar.

Frågan är vilka branscher som känner mest oro för framtiden. Säkert handeln. Det första konsumenterna drar in på vid kristider är att handla. Byggsektorn kanske känner oro, men där kommer ju några större jobb igång nästa år med bostadsbyggande i Visby på A7-området. Sannolikt byggs också idrottshallen nästa år och kanske det blir en rivning av F-huset och byggnation av nya skollokaler inom två år. Jag tvivlar på att alla mindre hantverkarfirmor inom byggsektorn har några efterfrågeproblem. Inte heller öns industrier och tjänsteföretag.

Besöksnäringen kanske känner pessimism efter en halvdålig sommar och tendenser till att Gotland prisar sig ur marknaden med höga färjepriser och boendekostnader. Gotland har tappat svenskarna som turister i år. Det krävs nog en generaldiskussion om hur den gotländska besöksnäringen ska forma sig för att hänga med i konkurrensen från andra turistmål. Betänk att våra grannar i de baltiska staterna ännu inte är så stora konkurrenter till Gotland, men de kommer att bli det inom några år.

Även om tendensen är osäker för ökad pessimism om framtiden för öns företagare, finns dåliga tecken. Den ekonomiska krisen slår hårt mot köpkraften och investeringsviljan. Och Moderatregeringen tycks ha som mål att svälta Sverige ur krisen, inte investera oss ur den. Därför kan det nog bli en tvärnit. Hade vi haft en regering som velat investera Sverige ur krisen hade öns företagare kunnat var mer optimistiska.