Tvärbromsar i vinterväglag
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sedan årsskiftet kivas Ryssland (Gazprom) och Ukraina om gasleveranserna. Länderna har inte lyckats enas om ett nytt avtal, och Ryssland anklagar Ukraina för gasstöld. Det är inte lätt att veta vem som har fel och vem som har rätt. Men en sak är klar. Ryssland tvekar inte att använda gaskranen som påtryckning i förhandlingarna. Det är inte första gången. Eftersom Ukraina är transitland för gasleveranserna till stora delar av Europa så drabbas även 17 andra länder. Det bryr sig Ryssland inte om. Men Europa är mycket beroende av rysk energi och många riskerar snart att huttra i ett utkylt hem.
Ryssland vill bygga fler gasledningar till Europa, bland annat den rysktyska ledningen Nord Stream. 120 mil stålpipeline på Östersjöns botten genom Finska viken, förbi Gotland och Bornholm och ner till Tyskland.
En slutsats som Ryssland vill att EU skall dra av gaskrisen är väl att gasleveranser via transitländer inte är pålitliga. Gasledningen Nord Stream har stött på hårt motstånd i EU. Men nu kanske EU upptäcker hur bra det vore om man slipper ta de smällar som är ämnade för Ukraina?
Men det EU borde lära sig av gaskrisen är en helt annan läxa. Det är inte bra att göra sig beroende av rysk energi. Gaspriser är en förhandlingsfråga, sedan en pipeline väl är bygd. Och det är inte kul att ha en motpart som inte tycks bry sig om att ha goda relationer med sina kunder. Om Ukraina kan få känna på hur gaskranarna dras åt som tumskruvar, då kan Tyskland få samma behandling. Och ju fler ledningar som går till Europa från samma leverantör, Ryssland, desto mer selektivt kan Ryssland använda gasleveranserna som utrikespolitiskt och ekonomiskt påtryckningsmedel.
Precis innan jul samlades dessutom ministrar från gasproducerade länder, på rysk initiativ, och enades om att bilda en organisation som liknar Opec. Gaspriserna skall alltså upp.
Ledningarnas rör blir som ett galler för EU:s inlåsta energipolitik.