Turistnäringens svaga punkter

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Politik2014-08-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Turismen är en av Gotlands viktigaste näringsgrenar och skapar många arbetstillfällen. När turismen diskuteras pratas det ofta om transportkapacitet och boende.

Det handlar dock inte bara om dessa två frågor och vi ska inte invaggas i föreställningen att turismen är ett självspelande piano. Vi måste också bjuda till för att visa upp fräscha miljöer och tillgodose olika servicebehov.

Årets turistsäsong är snart över och med den också den årligen återkommande debatten om bristen på offentliga toaletter och sophantering – inte bara i Visby utan runtom på hela Gotland. En förbättring under sommarens turisttillströmning handlar egentligen mest om att öka kapaciteten och placera ut fler containrar, sorteringskärl och tillfälliga toalettvagnar på rätt ställen. Men som sagt, debatten är årligen återkommande och inte mycket konkret händer.

Toaletter i offentlig miljö, på restauranger, kaffeställen och bensinstationer, är ofta ”grisiga” och orsaken är många gånger användarna själva. Men de ansvariga måste också inse att en toalett med hundratals besökare per dag måste städas mer än en gång per dygn.

Landade själv en sen kväll för några veckor sedan på Visby flygplats och möttes av en genomsmutsig toalett utan tvål och papper. Med tanke på att parkeringskostnaden vid flyget är 100 kronor per dygn borde det finnas utrymme att avsätta några kronor till städning. Ett annat exempel är när ett besök på ett trevligt matställe snabbt övergår i avsmak vid toalettbesöket och frågan som inställer sig är naturligtvis hur ofta man städar köket.

Men det finns lysande undantag och det är toaletterna ombord på våra färjor. Med tanke på den enorma passagerargenomströmningen är de oftast i bra skick. Rosor till personalen ombord som trots hög arbetsbelastning fixar även detta.

Det pratas mycket om storslagna visioner och projekt, vilka också är nödvändiga, men vi får inte glömma bort att sänka blicken och se den totala finishen. Det är den som fulländar Gotlands dragningskraft och popularitet.

Visst, det kostar pengar, men vad kostar ett dåligt turistrykte på lång sikt? Dessutom tror jag att kostnaden för en tillfällig kapacitetshöjning vad gäller sophantering och toaletter bara motsvarar en liten del av turistnäringens totala marknadsföringsbudget. Men det är en nödvändig kostnad. Kanske måste turistföretagen som ska tjäna pengar på turismen också vara med och betala till just fler offentliga och välstädade toaletter runtom på ön.

Det är hög tid att åtgärda turistnäringens svaga punkter, då återvänder besökarna gärna fler gånger.

Trevlig helg!