Turism bygger på tillgänglighet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi har norrsken, mörker, ljusa sommarnätter, snö, vackra skärgårdar och söta städer. För oss som lever här jämt är det ganska vardagligt - men för någon utifrån är det exotiskt.
I mars presenterade Nutek nya siffror som visar att det går bra för den svenska turism- och besöksnäringen. Förra året omsatte turismen 191 miljarder kronor i Sverige. 62,3 miljarder kom från utländska turister, vilket var mer än värdet av Sveriges personbilsexport.
Det talas ofta om att tjänstesektorn ska bli nationens nya basindustri. Det kan låta både vackert och obegripligt. Vad det betyder är att marknaden för tjänster som var och en behöver och som vi i allt större utsträckning köper i stället för att göra själva ökar. Frisör, skjorttvätt, städning hemma, hotellnätter, mat på krogen, barnvakt och så vidare. Som turist köper man väldigt mycket fler tjänster än när man är hemma. Äter ute, sover borta och fikar mer. Lönsamt med andra ord och skapar jobb i Sverige. Närmare 140 000 människor jobbar med turism i landet.
Fler jobb skapas inte av politiker - däremot skapar de reglerna och bättre företagsvillkor är viktigt för all slags jobbskapande. Turistnäringen behöver dock några saker till. Infrastruktur är ett till vackert ord som oftast används i abstrakta sammanhang - som i debatten om att hela Sverige ska leva.
Mer än marknadsföring
Men när det gäller turism kan man plocka ner begreppet på en mer begriplig nivå. Om en person vill resa till Sälen i Dalarna för att åka skidor behöver man på ett rimligt sätt kunna komma dit. Vägar, järnväg eller till och med flyg skulle förmodligen öka antalet övernattningsnätter där.
Om en person vill titta på Visbys vackra ringmur behövs båt eller flyg till Gotland. Därför är färjetrafiken mellan Oskarshamn/Nynäshamn och Visby inte bara en fråga för befolkningen på Gotlands möjligheter att ta sig till fastlandet utan en betydande del av försörjningen på Gotland.
Statsbesök är också betydelsefulla. När Japans kejsare var här för att delta på Carl von Linnéutställningen hade han med sig massor av japanska journalister som rapporterar hem och lockar hit andra japaner. Samma sak när Kinas president kommer nästa år.
Turistminister Maud Olofsson fick nyligen ta emot en utredning som föreslår att Sverige ska lägga ytterliggare 200 miljoner på marknadsföring av landet som turistnation.
Den mördande reklamen är förmodligen inte rätta vägen. Ett par hundra miljoner räcker inte till någon flygplats eller fler vägar. Det är naturligtvis bekvämt för regeringen att bara slänga några slantar på lite marknadsföring. Men levererar man inte sen allt det man lanserar lär turisterna inte återkomma.