Turboekonomin och globaliseringen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men Sverige har en god chans att bli en vinnare i världsekonomin, säger TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik, författare till en ny bok om Turboekonomin.
Utmaningarna är visserligen större än någonsin, men Sverige kan klara dem utan att offra tryggheten och välfärden. Med bredare satsningar på omställningsstöd och mer utbildning (kunskapslyft) kan vi bli en vinnare i turboekonomin, anser Roger Mörtvik.
Krävs bra omställningsstöd
Trots att utmaningarna är stora är ändå vårt utgångsläge gott. Vad vi behöver är ett nytt samförstånd mellan arbetsmarknadens parter och en utbytesuppgörelse kring ökade satsningar på utbildning och omställningsstöd (ökad trygghet i förändringen) mot att flexibiliteten och förändringsförmågan blir ännu lite större.
Då kan vi med rätt anpassningar dra fördel av de stora investeringarna i Kina och den växande världsekonomin. Detta utan att välfärden raseras, anser Roger Mörtvik.
Det finns en mytbildning om att globaliseringen svept bort stora delar av svensk ekonomi och att lönerna behöver pressas ner.
Tvärtemot så har de senaste åren varit exempellöst framgångsrika för svensk industri. Värdet på exporten har ökat och produktiviteten har uppvisat rekordsnabb ökningstakt.
Starka trygghetssystem är inget hinder för omställning. Snarare tvärtom, anser Roger Mörtvik.
Välfärd ger konkurrenskraft
Med starka och väl fungerande trygghetssystem så ökar viljan att vara flexibel och att anpassa sig till omvärldens krav. Detta skriver han i polemik mot de nyliberaler inom Svenskt näringsliv och andra som hävdar att vi måste acceptera lägre löner och större otrygghet.
"Allt fler bedömare, OECD, FN, World Economic Forum med flera, visar att de nordiska länderna", skriver Mörtvik i sin bok (sid 146), klarar utmärkt att vara ekonomiskt framgångsrika och att "kombinera höga skatter, utbredd välfärd och starka fackföreningar med hög konkurrenskraft".
"The most successful society the world has ever known", skriver Polly Toynbee lyriskt i brittiska The Guardian den 25 oktober 2005. Och Financial Times reporter skrev en dryg månad senare att "den nordiska modellen är en odiskutabel succé".
Ett annat tecken är att Japans premiärminister Kuizumi den 3 maj var i Sverige för att bland annat lära mer om svensk äldrepolitik och familjepolitik.
I det länge ekonomiskt och produktivitetsmässigt krisande Tyskland kom beskedet att den nya koalitionsregeringen nu ska införa en föräldraförsäkring (med pappamånader), som liknar Sveriges.
Gammaldags familjepolitik
Detta som "botemedel" mot att var tredje tysk kvinna i 40-årsålder inte fött några barn på grund av en alltför gammaldags familjepolitik.
Så jämfört med många andra länder på den europeiska kontinenten så har Sverige och Norden, trots allt, klart bättre förspänt vad gäller att hävda sig i den nya kunskaps- och turboekonomin.
Roger Mörtviks bok om Turboekonomin visar på ett övertygande sätt att svartmålarna nog i grunden är fel ute. Det är aldrig problemfritt att rösta på pessimister och svartmålare i ett riksdagsval.