Tufft för sjukvården

Det är tufft nu för sjukvården och dess styrande politiker. Hoppas det blir en skarp och analyserande debatt på kommunfullmäktige idag.

Det är tufft nu för sjukvården och dess styrande politiker. Hoppas det blir en skarp och analyserande debatt på kommunfullmäktige idag.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2010-06-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ska de politiskt ansvariga för sjukvården få ansvarsfrihet, det vill säga godkänt, för sin styrning av sjukvården för 2009? Det avgörs idag på kommunfullmäktige. Sjukvården kunde inte heller under 2009 hålla sin budget, utan gjorde av med cirka 40 miljoner kronor mer än vad de fått av skattebetalarnas folkvalda i kommunfullmäktige. Därför har kommunens revisorer enhälligt krävt att hälso- och sjukvårdsnämnden inte ska få ansvarsfrihet.
Nu tror jag inte kommunfullmäktige kommer att neka sjukvårdspolitikerna ansvarsfrihet. Nu är nämligen ett stort reformarbete på gång i elfte timmen. Ett reformarbete som gjort att främst lasarettets läkare är på krigsstigen. I förvaltningens och nämndens svar till revisorerna beskrivs svårigheterna att driva igenom efterlevnaden av budgetramar inom sjukvården.
Där skriver nämnden klart ut att "Traditionella revir och klinikgränser begränsar och försvårar arbetet." För att klara förändringar krävs samarbete och samsyn, men det klarar inte verksamhetscheferna och då måste förvaltningsledningen styra hårt. "Kulturen i verksamheten påverkar samarbete och förutsättningar att leda och styra. Beskrivningar av kulturen ges ofta i form av att hälso- och sjukvården är personstyrt och inte uppdragsstyrt, förtroende och acceptans hos chefer påverkas av starka synpunkter från professionen."
Nu innebär förändringen att sjukvården är på väg mot starkare ledning och ökad standardisering. "Detta leder till minskat utrymme för traditionella värderingar från olika yrkesgrupper och kräver nya arbetssätt." När man läser dessa beskrivningar av tillståndet inom sjukvården förstår man ännu mer den turbulens som nu uppstår kring den övergång från klinikstyrd till patientstyrd sjukvård som nu är på gång.
En bidragande faktor till bilden av den dåliga politiska styrningen är ordförande Per-Olof Jacobssons (c) bitvis ointresserade attityd. Han röner inte någon större uppskattning inom alliansen, det har folkpartiet och moderaterna givit uttryck för. Säkert blir det hård och förhoppningsvis analyserande diskussion om svårigheterna att styra öns sjukvård. Men det leder sannolikt inte till nekad ansvarsfrihet.