Tuff svenska på uppdrag i FN
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inga-Britt Ahlenius har fram till nu byggt upp en riksrevision i den FN-styrda provinsen Kosovo i Serbien-Montenegro och tidigare varit generaldirektör för svenska Riksrevisionsverket. Inga-Britt Ahlenius är en tuff person. Hon verkar inte vika sig för påtryckningar och har vid upprepade tillfällen kritiserat den svenska utnämningspolitiken för att vara alltför vänskaplig och regeringstrogen.
I onsdags fick hon frågan i SVT:s morgonsoffa om hon står på god fot med den svenska regeringen? Hon svarade då att i Sverige kommer man ingenstans om man inte står på god fot med regeringen, men att hon personligen gör en internationell karriär och därför inte behöver vara på god fot med utnämningsmakten i Sverige.
Stor kriminalitet
Ahlenius har ingen lätt uppgift framför sig och har verkligen inte haft det lätt i Kosovo. FN-styret i Kosovo samlar förstås hela världen och då skapas mycket spänningar inom uppdraget. Klanmentaliteten bland befolkningen är stark och man ser hellre att den egna klanen lyckas än att FN-styret går framåt. FN har en mycket märklig roll i Kosovo, generalssekreterarens utsände har i princip all makt och då kan förstås korruption lätt uppstå.
Kriminaliteten i landet är otroligt hög då endast 14 procent av befolkningen har ett arbete och hederligt kan försörja sig. Ahlenius har varit mycket uppskattad, men om hennes arbete lett framåt kan bara framtiden berätta.
I FN kommer hon att få det tufft, för efter skandalen med "olja-mot-mat" programmet i Irak, som gjorde att hennes företrädarefick avgå, behövs genomgående och inträngande granskning. När enskilda människor, som till exempel generalsekreterarens utsända i Kosovo, nästan får envåldshärskarmakt behövs det en demokratisk kontroll. Och eftersom ingen kan rösta bort dessa utsända ställs nu hoppet till den tuffa svenskan.