Tryggt med rökdykare för alla

Politik2010-10-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En stor del av Gotlands styrka och attraktionskraft finns i att vi har en levande och blomstrande landsbygd året om. En av förutsättningarna för att detta ska bestå är att landsbygdsbefolkningen känner trygghet och en viktig del i denna utgör tillgången till en snabb och väl fungerande räddningstjänst vid olyckor, sjukdomsfall och bränder.
Räddningstjänstens organisation ska nu utredas av brandförsvarsförbundet i Stockholm. Anledningen till att utredningen läggs ut externt förklarar räddningschef Dick Svennefelt i fredagens GT med att "det ofta blir snack om landet kontra Visby inom organisationen här på ön". Och det är just detta med stad kontra landsbygd som är pudelns kärna. Idag har till exempel inte hela Gotland tillgång till snabb rökdykarinsats och detta är vad jag förstår mycket beroende på att personalstyrkorna minimerats ute på deltidsstationerna.
Det påstås också att det är svårt att rekrytera brandmän till deltidskårerna framförallt på dagtid och orsaken till detta är att många idag inte jobbar på hemorten och i närheten av brandstationen. Kvällar och helger är problemet inte lika stort. Därför vore naturligtvis det självklara att deltidskårerna dagtid förstärktes med heltidsanställd personal och rökdykning kunde ske över hela Gotland inom rimlig tid.

Att kommunens ekonomi är dålig och att besparingar måste göras känner alla till. Det är dock helt oförsvarbart att detta ska drabba räddningstjänsten genom minimala personalstyrkor. Tror inte att det finns någon politiker som törs ställa sig upp och rakryggad förklara att pengarna inte räcker till ett lika fullgott brandförsvar på landsbygden som i Visby.
För att "sommarlandet Gotland" ska kunna hållas igång krävs en väl fungerande landsbygd året om och en av förutsättningarna är att medborgarna upplever trygghet i landsbygdsboendet. Alla gotlänningar betalar samma skatt oavsett bostadsort och har då också rätt till samma räddningsinsatser inom rimlig tid. Vi får inte glömma bort att halva Gotlands befolkning bor utanför Visby.
Nu återstår att se vad räddningstjänstens utredning kommer fram till, men det känns redan nu som det är viktigt att hålla den vid liv. Det krävs också en solklar viljeinriktning från kommunledningen sida när det gäller att behålla och utveckla en levande landsbygd.