Trygghetspunkt för vårdcentral i Roma

Politik2014-06-13 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vården ska föras närmare patienterna. Men hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i går att man bara ska ha vårdcentraler i Hemse, Slite, Visby och Klintehamn. Ingen vårdcentral i Roma och ingen i Fårösund.

Talar nämnden med kluven tunga? Både ja och nej.

Å ena sidan kommer vården närmare patienterna när man inrättar så kallade trygghetspunkter i Roma, Burgsvik, Fårösund och Katthammarsvik. Och i Klinte på somrarna när vårdcentralen där planeras vara stängd. Vården kommer också närmare patienterna med utökade öppettider på de vårdcentraler som blir kvar och andra insatser för att bereda patienter vård där de befinner sig.

Å andra sidan är det stor skillnad på en vårdcentral och en trygghetspunkt, där man kan få hjälp med enklare och återkommande vårdinsatser. Trygghetspunkten kan vara till stor hjälp för exempelvis dem som äter blodförtunnande medel och ofta ska lämna prover. Men det är inte till trygghetspunkten man kan vända sig för att söka hjälp för exempelvis något ännu inte diagnosticerat hälsoproblem.

Regionen räknar med en effektivare vårdapparat och att spara ett antal miljoner. Blir själva vården bättre eller sämre för gotlänningarna? Både och. För somliga blir det givetvis en olägenhet när de får längre till vårdcentralen. Andra kan spara många och ganska långa resor när de kan få hjälp på närmare håll än närmaste vårdcentral.

Det är kanske de som har allra tätast kontakt med vården som blir mest hjälpta av trygghetspunkterna.

Beslutet i nämnden var inte enigt. Centerpartiet och Folkpartiet hade en avvikande mening när det gäller Roma och Fårösund. Innebär det att primärvårdens organisation blir en stor valfråga?

Nja, Folkpartiet och Centerpartiet får nog svårt att göra troligt att de kan förändra gårdagens beslut på något avgörande sätt. Förutom de rödgröna partierna så röstade även Moderaterna för förvaltningens förslag. Röstsiffrorna blev 9 mot fyra. Om inget parti plötsligt ändrar uppfattningen så krävs det en oerhört kraftig och osannolik omkastning i valresultatet i höst, för att Folkpartiet och Centern ska kunna vinna gehör.

Nu när det tycks säkert att vårdcentralen i Roma läggs ner, kan det då bli aktuellt att Hansahälsan väljer att etablera sig där? Det är naturligtvis möjligt. Nämnden fattade i går beslut om att undersöka om det finns något intresse bland privata vårdgivare.

Jag hoppas naturligtvis att det blir så men jag är inte överdrivet optimistisk. Bland annat, men inte enbart, eftersom de som är listade i Roma nu får erbjudande om listning vid andra vårdcentraler. Samtliga tillhörande Regionen.

Hansahälsans bristande förtroende för Regionen lär inte plötsligt ha förbättrats.

Huruvida det blir någon privat vårdcentral i Roma, var hur som helst inte avgörande för gårdagens beslut. Det politiska priset får beslutsfattarna betala, hur det än blir.