LEDARE
Svensk polis och rättsväsende är politiskt styrda. Detta är Miljöpartiets på Gotlands övertygelse. I olika grad.
Det är lätt att förstå bedrövelsen hos alla dem som kämpat emot Nordkalks brytningstillstånd. Här finns hela spektrat: från dem som är emot kalkindustrin av princip till dem som är kluvna men som anser att försiktighetsprincipen måste gå före alla andra analyser om hur vårt vatten kommer att påverkas. Deras övertygelse är stark och när domstolens deldom kom kan man förstå att det är lätt att man säger saker som inte är så där väldigt övertänkta.
Daniel Heilborns första kommentar om domen var att den var ett beställningsverk från regeringen.
Anklagelser av den digniteten måste byggas upp med sakliga argument och bevis, särskilt när de kommer från en högt uppsatt lokalpolitiker.
När Heilborn får kommentera den kritik som kommit med anledning av hans första spontana uttalande, står han dock fast vid det han sagt, trots att han rimligen hunnit både tänka efter och samla sig från besvikelsen: ”Som jag ser det är detta ett i allra högsta grad ett politiskt beslut. Mark- och miljödomstolen har helt valt att blunda för vattenfrågan. Jag tror att detta är bestämt på en högre nivå”.
I en debatt i Radio Gotland med Gustaf Hoffstedt (M) samma dag menar han att han delvis är felciterad och skyller på ”drastiska rubriker”.
Men han upprepar att ministrar agerat på Nordkalks begäran, både i alliansregeringen och den förra S-regeringen. Han menar också att den nu pågående prövningen skett helt utan hänsyn till motpartens yttranden.
På frågan om han tror att regeringen beställt domen svarar han nej, men håller fast vid att domen är politisk...
Miljöpartiet på Gotland tog som parti avstånd från Heilborns kategoriska uttalande om den korrupta staten.
På en direkt fråga på Facebook svarar MP:s gruppledare och regionråd, Stefaan De Maecker, på hur han ställer sig till Daniel Heilborns uttalande.
Han säger han att han inte kan stå för hur Daniel Heilborn formulerat sig och för att förklara sin egen inställning länkar han till en insändare från 2012.
Då beskrev han polisens insats vid ockupationen av Ojnareskogen som en maktuppvisning av ”staten och kapitalet” gentemot dem som demonstrerade mot kalkbrytningen. I sin insändare menar han att polisens insats var överdriven i relation till händelserna i Ojnareskogen.
Polisen skulle alltså ha använt maktspråk gentemot unga och gamla som protesterade mot den pågående avverkningen.
Med denna inställning till vår polis och vårt rättsväsende och de minst sagt motsägande förklaringarna, hjälper inte all god vilja i världen för att upprätthålla den trovärdighet som kan avkrävas ett parti som vill vara med och bestämma om just dessa samhällsinstanser.
Socialdemokraten Bo Björkman tog offentligt och kraftigt avstånd från Heilborns konspirationsteorier, tiden lär utvisa hur Miljöpartiets inställning påverkar det rödgröna samarbetet och väljarstödet i opinionen