Tror kommunen på näringslivet?

Niklas Sjöblom. Wisby Strands avgående vd vill att näringslivet ska leda ett näringslivsbolag.Arkivfoto: Henrik Radhe

Niklas Sjöblom. Wisby Strands avgående vd vill att näringslivet ska leda ett näringslivsbolag.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2010-05-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det talas ofta om näringslivets dåliga förtroende för kommunen. Men hur står det till med kommunens förtroende för näringslivet? Kanske är det i den änden det behövs ett attitydskifte för att något ska hända med företagsklimatet.

Niklas Sjöblom är på väg att lämna jobbet som vd för Wisby Strand. Så han passar på att vara ganska frispråkig som gästkrönikör i Gotlands Näringsliv, tidningen som följde med GA i går. En av hans brandfacklor gällde planerna på ett näringslivsbolag på Gotland, som bland annat ska samordna marknadsföringen av Gotland. Sjöblom skriver:
"Frågan om ett ’Näringsbolag’ har åter aktualiserats. Helt avgörande är att bolaget drivs på affärsmässiga grunder med kommersiella aktörer i spetsen. Skapa inte ytterligare en kommunal inrättning."

Men att skapa ytterligare en kommunal organisation, att lägga till alla befintliga, är precis vad man riskerar att göra. Enligt det förslag som är lagt ska kommunen äga 51 procent av aktierna. Turistföreningen och Tillväxt Gotland ska dela på 49 procent. Och kommunen har en tung roll även i Tillväxt Gotland.

Jag gick tillbaka i arkiven för att kolla vad som skrevs förra gången ett näringslivsbolag var på tapeten. En av föredragshållarna vid ett seminarium i december 2006 var riksdagsledamoten Hans Wallmark, som i sin tidigare gärning som kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm medverkat till att starta ett framgångsexempel till näringslivsbolag. Den 8 januari 2007 skrev han i Gotlands Allehanda:
"Själva bolagsbildningen är i sig inte det viktiga. Det väsentliga är att man önskar finna en anda av förtroende och tillit. Ytterst handlar det om att skapa förutsättningar för nya och växande företag och därmed också fler jobb."

Vi vet redan att näringslivets förtroende för kommunen brister. Men bygger man förutsättningar för ökat förtroende om kommunen i sin tur så tydligt visar att man inte har förtroende för näringslivet! Om kommunen väljer att se till att ha total kontroll över näringslivsbolaget - aktiemajoritet och närstående minoritetsägare - vad skickar det för signaler?
En kommun som inte visar näringslivet något förtroende kommer inte att få något i gengäld.

Jag håller med Niklas Sjöblom. Ett näringslivsbolag får inte bli ett förklätt kommunalt bolag.