Trio med Olofsson i otakt med opinion
Under spärren. Så högt ligger ribban för hoppet om en plats i riksdagen. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, 3,9 respektive 3,8 procent, balanserar på gränsen. Men Centerpartiet faller från 5,6 till 3,1 procent. Huga!
Vänsterpartiets svaga ställningen kan innebära problem för den ännu så länge konturlösa rödgröna alliansen. Det återstår väldigt mycket att komma överens om, innan de tre partierna kan påstå sig ha en gemensam politik.
Vänsterpartiet är det som avviker mest jämfört med de andra två. Hur intresserat är ett parti med ryggen mot väggen av att göra stora eftergifter i förhandlingarna med två andra partier. Miljöpartiet (10,3 procent) är mer än dubbelt så stort om Vänsterpartiet i Demoskops undersökning. Är det verkligen rätt läge för V att ge upp delar av sin politik? Det kan skapa missnöje med partiet både internt och externt.
Risken för osämja bland de borgerliga är inte lika stor, eftersom samarbetet är mer etablerat och åsiktsgemenskapen är större. Men det innebär inte att läget är problemfritt.
Skulle Centerpartiet i dag exempelvis medverka till den energiuppgörelse som ingicks i fjol och som utmanade en stark intern opinion? Skulle inte tro det.
Hela Alliansen ska leva för att de borgerliga ska ha goda utsikter att vinna nästa val, och för att man ska kunna formulera ett bra program för en ny mandatperiod.
Särskilt på Gotland, av tradition ett Centerfäste, är det nog svårt att tänka sig rikspolitiken utan Centerpartiet.
Skulle inte Gotland kunna bli den valkrets som räddar Centerpartiet kvar i riksdagen? Det krävs egentligen fyra procent av rösterna i riket för att ta sig förbi spärren, men ett parti kan också ta sig till riksdagen genom att ta minst tolv procent av rösterna i en valkrets. Alf Svensson, då partiledare för KDS, lyckades nästan med detta i valet 1988. KDS tog då 2,9 procent i hela landet, men 10,6 procent i Jönköpings län.
Men det är en tunn räddningsplanka med dålig räckvidd. Det parti som klarar 12-procentsgränsen får bara vara med och dela på mandaten som delas ut i den valkretsen. Så även om KDS hade klarat 12-procentsgränsen i Jönköpings län 1988, så hade bara Alf Svensson kommit in i riksdagen.
Vidare finns ingen garanti för att ett parti som klarar 12-procentsgränsen också får ett mandat i riksdagen. I små valkretsar där få riksdagsmandat delas ut, som Gotland och Jämtland, kan ett parti få en bra bit över 12 procent av rösterna utan att få något mandat.
En tröst för alla tre partierna under fyraprocentsspärren är att väljarna är mer lättrörliga än förr. Det kan gå snabbt utför, men det kan gå snabbt upp igen också.