Tragikomiskt beslut i dokumentärdrama

Politik2010-01-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den student som vill värna sin akademiska frihet ska inte vända sig till Högskoleverket. Det lär man sig av Högskoleverkets beslut gällande två filmstudenter vid Högskolan på Gotland. Annkie Medin och Mats Larson höll, inom ramen för en utbildning, på med en dokumentär som bland annat berörde Brucebodramat. Filmen stoppades i våras av högskolans ledning och dåvarande rektor Karin Bengtsson. Rektorn uttryckte det i och för sig annorlunda. Hon menade att projektets inte hade stoppats men det "kommer det inte att kunna genomföras på Högskolan". Varför? En skottskadad var deltidsanställd vid Högskolan. Rektor hänvisade till arbetsmiljölagen.

Den 17 mars skrev jag bland annat:
"Mitt intryck är att Högskolans ledning sattes under tryck och har letat upp ett eventuellt kryphål, Arbetsmiljölagen, där man hoppas kunna böja sig för kraven. Det har man gjort utan att visa eller förvissa sig om att man har saklig grund för att agera som man gör. Det skadar hela högskolans anseende som institution för högre utbildning."

Nu hukar Högskoleverket i samma hålighet. Beslutet att hindra studenterna att använda sin film inom ramen för utbildningen vilade på arbetsmiljöskäl, och därför, menar Högskoleverket, är det Arbetsmiljöverket man ska vända sig till.
Aha. Två studenters arbete stoppas på lösa grunder därför att någon eller några känner sig kränkta eller obekväma av projektet. Och eftersom högskoleledningen hänvisar till arbetsmiljölagen så är det arbetsmiljöverket studenterna måste vända sig till när de vill värna sin akademiska frihet.
Det är ju helt uppåt väggarna. Konflikter är vanliga i den akademiska världen. Ska man i framtiden kunna använda arbetsmiljölagstiftningen för att stoppa forskning, idéer och kunskap som man av någon anledning finner misshaglig?

Annkie Medin har meddelat att hon avser vända sig till Justitieombudsmannen för att få sin sak prövad. Jag hoppas att JO tar frågan på större allvar än Högskoleverket.