Sverigedemokraternas existens på Gotland tycks en smula osäker. På landsdagarna i höstas fanns inga representanter från Gotland. Stockholmsförbundet, som tycks fungera som någon slags vårdnadshavare, hade glömt bort illbattingarna på ön och missat att anmäla.
Ibland har det funnits en regional förening, ibland har det beskrivits som en vilande förening eller en "lokal arbetsgrupp". Från utsidan är det tydligaste beviset på Sverigedemokraternas gäckande existens på ön en viss närvaro i olika nätdebatter.
Men i förrgår var det väl meningen att Sverigedemokraterna skulle få en mer solid närvaro på Gotland och i den regionala debatten. Det presenterades en så kallad valplattform. Och en plattform måste väl vara av rejäl och handfast konstruktion för att kunna bära upp ett parti med ambitioner att ta sig in i fullmäktige?
Men nej, den så kallade plattformen var visserligen platt, men också så tunn och genomskinlig att man kan ifrågasätta om det rör sig om en verklig närvaro. Från icke-existens var det väl möjligen ett snäpp upp för Sverigedemokraterna, men inte mycket mer än så. De vill städa och skydda stränderna, gallra administrationen, sänka skatten, stärka landsbygden och så vidare. Ett populistiskt hopkok, reducerat till en klistrig brunsås.
Med ett citat av den gamle s-ledaren och folkhemsagitatorn Per-Albin Hansson försöker SD hävda att man i sitt arbete för Gotlands medborgare "icke känna till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn".
Men vi vet ju sedan tidigare hur SD skiljer på de man vill definiera som svenskar och de man vill definiera som utlänningar. Vilket väl bekräftas av valplattformens föresats att säga upp avtalen med Migrationsverket om mottagande av flyktingar och flyktingbarn.
På ön är det tydligen fastlänningar som är utlänningar, eftersom man vill att "de problem som det starkt ökande ägandet av fastigheter av personer som inte är skrivna på ön tas itu med".
Om man är ute efter att begränsa fastlänningars rättigheter att förvärva fastigheter på ön – ja, då begränsar man ju även gotlänningars rättigheter att sälja. Om man verkligen skulle få igenom en sådan "reform" så riskerar man givetvis en kollaps på fastighetsmarknaden som riskerar att ruinera gotlänningar i långa rader. Det finns många som varnar för en bubbla på fastighetsmarknaden, så det verkar ju onödigt att köra en värja rakt igenom den.