LEDARE
Den som tycker att det här med genusvetenskap är en konstruerad teori av vänsterfeminister som är arga för att det inte finns något verkligt problem att vara arg på längre borde sätta sig ner och med öppna ögon studera den gångna nyhetsveckan.
Sällan har det varit tydligare att det finns all anledning i världen att så tidigt som möjligt vara uppmärksam på hur vi bemöter och bedömer pojkar och flickor. Pojkar och flickor som växer upp mer utifrån hur de bemöts än utifrån vilka de faktiskt är.
Det mest cyniska, och totalt obegripliga, stod radiokanalen NRJ för när de lurade en tonårstjej som trodde att hon skulle få träffa sin största idol Justin Bieber.
De ringer upp tonårstjejen och berättar att hon vunnit en träff med Bieber. De ska äta och hänga lite i samband med hans konserter i Stockholm.
När de riktigt dragit ut på det så att hennes glädje inte vet några gränser drar de i gång alla sina jinglar och fanfarer och vrålar: ”Du. Är. Så. Luraaaad!”.
Att tjejen börjar gråta förtvivlat i direktsändning är förmodligen den ultimata kicken.
Jag mår illa och hoppas någon får sparken.
Även ett tv-program har varit aktuellt, ”Tonårsbossen” i TV3. Ett program jag själv sett med stor behållning men såvida inte den tredje delen i serien består av en tonårskille som ska ta över familjens ekonomi finns även här ett mönster. Hittills har det handlat om tonårstjejer i välbeställda familjer. Många unga tjejer gillar att shoppa. Kanske inte helt oväntat med tanke på att hela samhället styr in dem på att det är det som är meningen med livet. Att de ska vara snygga, smala och att det finns oändligt med saker att köpa för att uppnå detta.
Budskapet blir även här att unga tjejer är något man kan – och ska – garva åt.
Men kanske serien kommer att balanseras med en tonårskille som lägger hela familjebudgeten på datorspel och inträden till fotbollsmatcher.
På tal om fotboll så är det ingen som fnissar eller hånar unga killar som dyrkar Messi eller Zlatan lika mycket som unga tjejer dyrkar Bieber. Supporterkulturen inom idrotten är grabbighetens näste och har också varit i fokus efter att några ”supportrar” tagit sporten på så stort allvar att de ansett sig nödgade att besöka Djurgårdens träning för att prata allvar med ledarna.
De uppträdde hotfullt och ledarna som anser att det finns viktigare värden i livet än att gå och vara rädd för sitt eget lags supportrar, har lämnat sina uppdrag. När lagkaptenen fördömer hoten vid en match i helgen blir han utbuad av de egna (manliga) supportrarna på läktaren.
Fotboll är på allvar medan unga tjejers idoldyrkan och beteenden är trams och något att garva åt.
Nog finns det ännu verkliga saker att uppröras över.