Tillfälligt avbrott

Foto: Henrik Radhe

Politik2008-12-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Domen i målet om Nordkalks planerade brott vid Ducker i Bunge är på 132 sidor. Det plöjer man inte igenom på en kafferast. Men låt inte det skrämma dig. I skrivande stund finns en länk från GA:s hemsida (helagotland.se) som leder till domen.
Miljödomstolen säger nej. För norra Gotland är domen ett hårt slag. Hela stenindustrins framtid sätts i fråga, och det några dagar innan jul och alldeles i början av en lågkonjunktur vars fulla effekter för arbetsmarknaden ännu inte är kända.
Målet är dock INTE avgjort. Oavsett vad utslaget hade blivit kunde man redan tidigare kallt räkna med att domen skulle överklagas till Miljööverdomstolen (Svea hovrätt).

Men hur stor är sannolikheten att nästa instans kommer till en annan slutsats och dömer annorlunda? Så vitt jag kan förstå är den ganska stor. Domstolen godkänner Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning. Den anses som så omfattande som man kan kräva. Men domstolen anser ändå att osäkerheten är för stor kring vad som kommer att hända med vattenförhållandena kring det planerade brottet. Hur går det med våtmarkerna? Hur påverkas Bäste träsk?

Här anser sig domstolen inte kunna förlita sig på exempelvis Sveriges geologiska undersökning (SGU), som anser att "huvuddragen i den komplexa grundvattenströmningen i området är väl dokumenterad och verifierad" och att "slutsatser och prognoser avseende grundvattnets kvalitet är väl grundade och genomarbetade".

Domstolen konstaterar att "kalkbrytningen är mycket angelägen". Men den anser också att "stora naturvärden står på spel, som för alltid skulle förloras". När dessa intressen skall vägas mot varandra så bedömer rätten att naturvärdena väger tyngre, eftersom man anser att det finns alternativ. Det finns andra platser att bryta annan kalk.
Men är den kalken en fullgod ersättning för den högkvalitativa kalk som kan brytas vid Ducker? Kan exempelvis stålindustrin använda den i sina reningsprocesser? Är miljökonsekvenserna mindre av att bryta på dessa platser? Även om man räknar in miljöbelastningen från transporterna?

Miljödomstolen har gjort en avvägning efter hur den valt att tolka den information som funnits tillgänglig. Men avvägningarna är sådana att nästa instans, miljööverdomstolen, mycket väl kan komma till en annan slutsats. Speciellt om Nordkalk bättre kan styrka sina påståenden om Duckerkalkens unika kvaliteter, och tydligare kan förklara varför andra brytplatser inte kan anses vara realistiska alternativ.