Tiger hälsan still?
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Visst blev det en bra eftermiddag, men detta elfte forum kommer definitivt inte att minnas som det mest intressanta. Det var de gamla vanliga frågorna som ställdes om hundplatser, pendlarkort, filmutbud och så förstås biljettbokningen och priskoncept.
Däremot uteblev debatten om maten ombord nästan helt och det tycker jag är bra. Det handlar trots allt om en båtresa på tre timmar och inte en längre kryssningstur.
Sedan var det förstås det här med bagagehanteringen och pendeltågens tidtabeller i Nynäshamn. En följetong som det nu ännu en gång utlovas en lösning på. Ska man våga tro på det? För även efter forumet 2006 skrev jag om den olösta frågan med den miserabla bagagehanteringen och inget har hänt sedan dess. Samma sak med olika anslutningar i Oskarshamn.
Äntligen har dock frågorna om miljö och framtida bränsle kommit in i debatten och moderbolagets Jan-Eric Nilsson lämnade intressant information om framtiden och redan till nästa trafikperiods start 2015 finns det möjlighet att sätta in fartyg som drivs med biogas eller vätgas.
Folkbladets Håkan Ericsson har under den senaste veckan målat upp en skräckbild av vad som skulle hända om ett så kallat internationellt skeppsregister inrättas och ställt frågan till Destination Gotland om de kan tänka sig att köra färjorna med enbart "lågprisbesättningar" utan svenska avtal. Jan-Eric Nilsson kunde här ge ett klart svar: Förslaget med internationellt skeppsregister berör bara handelsflottan i utrikes fart. Här sjönk alltså Folkbladets försök att göra bemanningsfrågan till en valfråga som en sten direkt.
Det känns som rederiet tar till sig de flesta synpunkter och förslag. Kanske ibland lite för artigt, för varje förslag måste ju vägas mot att det inte bara ska passa förslagsställaren, utan också helst alla resenärer. Däremot saknades de vassa frågorna ställda direkt från publiken.
Synd, eftersom hela rederiets ledning med olika befattningshavare fanns på plats och säkert kunna bidra med intressanta svar. Kanske är det så att vi har en trafik som i det stora hela fungerar mycket bra och bara behöver små kosmetiska förändringar. Därför kanske hälsan tiger still?
Rederiet andas optimism och gotlänningarna är hyfsat nöjda. Det får dock inte innebära att debatten tystnar, utan nästa år är det åter dags för nya frågeställningar och en redovisning av vad som hänt med årets förslag. Allt för att vi ska kunna behålla och utveckla en väl fungerande färjetrafik.