Tidens tecken - 1790, 1984 och i dag

1790. Joel Spira och Peter Eggers i SVT:s aktuella serie.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

1790. Joel Spira och Peter Eggers i SVT:s aktuella serie.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Politik2011-11-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vad har (S)AAB och (S)ocialdemokraterna samt "Anno 1790" och 1984 gemensamt?

Nästan varje dag toppas nyheterna av att SAAB fått pengar från Kina, att man därför överlever ännu några månader. När jag hör detta tänker jag på hur mycket gemensamt företaget från Trollhättan har med Socialdemokraterna.

Båda fick fart efter kriget när bilen blev en symbol för Folkhemmet. SAAB var liten smart och annorlunda som kunde vinna Monte Carlo Rallyt med Carlsson på taket. Vår välfärdschauvinism skapad av andra ingenjörer, dom sociala, skulle erövra världen. Alla skulle få sitt Vällingby.

När jag ser dom gamla svartvita bilderna från Vällingby, på en ung Palme, på SAAB 95 så känner jag ett "solitude" och hör Bill Evans spela på Bohlins flygel och Monica Zetterlund sjunga. Jag ser vidare min morfar, som var tegelbruksarbetare och kommunalpolitiker (S), spruta underredet med olja på sin begagnade SAAB 96. "Känn på plåten", svenskt stål!

Jag hör Lars Ekborg och Beppe Wohlgers och jag minns hur jag såg mina drömmar genom linsen på en Hasselblad.

När jag gick ut gymnasiet 1970 (ett år för tidigt) kändes Sverige modernt och sekulariserat. Ingen kunde då drömma om att vi 2011 skulle ha något som skulle heta Sverigedemokraterna i riksdagen eller att en viss Håkan Juholt skulle vara ledare för Socialdemokraterna. En ledare som om han vore en SAAB ser ut som om man satt en V4 front på en modell från 2011, som dessutom kommer efter i varje kurva. "Vi vill ha ett litet mindre jobbskatteavdrag, och byta namn på Rut och Rot".

(S) verkar likt SAAB ha slut på soppa och vara helt utan nya idéer sedan turbon kom 1976.

Ingen kunde trots övergången till "Höger-trafik" 1967 tänka sej att Yngve Holmbergs efterträdare, någon gång i framtiden, skulle bli statsminister, inte bara en gång, utan förmodligen minst tre.

Ingen skulle ha kunnat tro att Volvo, som då var analogt med Sverige, en gång skulle bli uppköpt av kineser.

Ingen skulle heller ha kunnat tro att SAAB skulle ta emot "sista smörjningen" av en holländare, av rysk maffia och av Kina.

Om vi då hade vetat att Sverige inte var neutralt, att Jan Guillou var KGB-agent, att vi sålde vapen via Östtyskland eller att PO Enquist hade köpt sin 3:a på Östermalm svart av Torsten Adenby hade vi trott på det då?

En annan intressant parallell är den mellan årtalen 1790 och 1984. Dom ryska krigen är den egentliga grunden till missnöjet 1790, två år innan Anckarström sköt Gustav III.

194 år senare, 1984, har vi en liknande stämning i Sverige där Sovjetunionen och u-båtar spelar i samma kulisser. Rykten om Olof Palme som sovjetisk inflytelseagent sprids inom militären och säkerhetspolisen. Sedan mördas statsministern just den kvällen när han inte har några livvakter, och just innan han ska göra en mycket omstridd resa till Sovjetunionen.

1792 fångades mördaren direkt och Anckarström avrättas. 1986 förstörs hela mordutredningen av Hans Holmér, den enda polis som Olof Palme litade på. När kommer teveserien Anno 1984?