Vi pratar alltför naivt om Alliansens klassanalys och vi underskattar att de inte skulle ha koll på klassklyftorna. Jag tror tvärtom att de har full koll på hur de ska bidra, bevara och öka klassklyftorna.
Det är nämligen vad borgerlig politik går ut på. Därför är det inte konstigt när Anders Borg i en debatt på SVT 18/9 med Magdalena Persson pratar om att stötta ekonomin för att få ned arbetslösheten, istället för att prata om att stötta arbetslösa människor.
Attityd och livsstil
Arbetslösheten är ett strukturellt problem men då finansministern pratar om pengar låter det på honom som om det bara är att tjäna pengar, att det går bara vi vill. Precis som resten av hans alliansvänner menar han på att det skulle handla om attityd och livsstil.
Han verkar till och med tycka att 25 000, 35 000, ja till och med 60 000 är lite pengar och hånar Socialdemokraterna för att vilja ta skatt från höginkomsttagarna.
Det är ingen tillfällighet att de skattesänkningar som Borg har gjort, såväl bolagskatten som jobbskatteavdragen, har varit till de privata företagens fördel. Sänkningarna har varit på bekostnad av bland annat vård, skola och jobb. Men finansministern menar att den borgerliga skattepolitiken har fungerat väl trots att sjukskrivningarna, arbetslösheten och klassklyftorna har ökat.
Idag beräknas 400 000 personer vara arbetslösa i Sverige och det är en siffra som ligger högre än andra jämförbara länder. Det skulle vara dumt att prata om vilka som drabbas hårdast därför att alla som har varit arbetslösa någon gång vet hur kämpigt det är med a-kassan, arbetsförmedlingen och att söka nytt jobb.
När det gäller skolan har resultaten sjunkit sedan Alliansens skolpolitik trädde i kraft. Vården har sålts ut och vinst har blivit viktigare än välfärd. För vem har Alliansens skattepolitik fungerat bra?
Se varningstecknen
Istället för att se de ökade sjukskrivningarna, arbetslösheten och klassklyftorna som ett varningstecken på att något inte fungerar, att något har gått fel, vill Alliansen sänka skatten ytterligare. Regeringen vill alltså skuldsätta folket ännu mer för att underlätta för dem som redan tjänar mest med ett femte jobbskatteavdrag.
Vi har alltså en finansminister som vill bidra till ökade klassklyftor. Om vi tittar på vad de skattesänkningar som har gjorts och görs bidrar till är det bland annat till en skolpolitik där föräldrar som inte har tillräckligt tjock plånbok får skylla sig själva om deras barn inte kan klara sig, ett vinstsamhälle där kronor och ören går före människor och en arbetsmarknad som endast är öppen för vissa - de som klarar sig bäst i skolan trots att skolan har försämrats. Det vill säga barn från priviligerade hem.
Solidarisk ideologi
Det finns inte utrymme för att ta upp alla fakta som visar hur ett klassamhälle varken är moraliskt eller monetärt korrekt.
Men att sjukskrivningarna har ökat med en miljard kronor och nästa år beräknas stiga till 26 miljarder kronor enligt Försäkringskassans prognoser talar sitt tydliga språk. Den nuvarande regeringens politik bidrar till ett samhälle där människor blir sjuka.
Att det är dags för ett regeringsskifte är helt klart. Men det är också dags för en skattepolitik med en klassanalys grundad på en solidarisk ideologi som stöttar människor snarare än på en ideologi som suger ut oss.