Tätorter lockar

Över 50 procent av öns befolkning bor i Visby med omnejd. Hemse (bilden) och Slite är starka tätorter som kan öka Gotlands befolkning.

Över 50 procent av öns befolkning bor i Visby med omnejd. Hemse (bilden) och Slite är starka tätorter som kan öka Gotlands befolkning.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2012-02-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Glädjande nog så ökar Gotlands befolkning med 39 personer. Sedan det vände och började öka igen har det varit för små ökningar, även om ökningar är bättre än årliga minskningar.

Födelsetalen är fortfarande på låg nivå och inte i närheten av babyboomens cirka 1 000 nyfödda under början av 1990-talet. Babyboomens unga är nu bara drygt 20 år gamla och har ännu inte kommit in i det stora barnafödandet. Så därför blev det bara 535 nyfödda under 2011. Och en allt större andel äldre gotlänningar gör att dödstalen blir lite större än födelsetalen. Det var inflyttningar som var större än utflyttning, som gav ett plus på 39 nya gotlänningar.

En annan tendens som håller i sig är det som kallas urbanisering. Människorna flyttar till tätorterna och främst Visby med omnejd. Räknar vi ihop Visbys befolkning med Väskinde och Västerhejde, så bor 50,9 procent av Gotlands befolkning där. Jobben, servicen av alla sorter och staden Visbys utbud lockar allt fler till öns stora tätort.

Men även de andra tätorterna håller i varierande grad ställningarna. De stora serviceorterna Slite och Hemse ligger på 2 055 och 2 462 innevånare. Hemse är alltså större än Slite, med de nya sammanslagna socknarna. Slite och Hemse håller dock klart sin ställning som de näst största tätorterna på ön genom sina dryga 2 000 innevånare. Och naturligtvis märks det på serviceutbudet i Slite och Hemse.

Den tredje graden av serviceorter är Fårösund, Lärbro och Klintehamn. som med sina kringsocknar ligger runt 1 500 innevånare och så kommer de tre mindre serviceorterna Burgsvik, Katthammarsvik och Roma med sina dryga 9 00 innevånare.

Denna indelning av serviceorter i Vision 2025 måste var ett rättesnöre för regionens politiker vid satsningar för att ge dessa orter service, som kan serva de omgivande socknarnas befolkning. För det är ganska självklart, att det inte går att fixa kommunal och kommersiell service i varenda buske, utan resurserna måste kraftsamlas till serviceorterna.

Det är ett ansvar för ortsbefolkningarna och regionens politiker att fokusera på serviceutbudet i dessa serviceorter. Det är bara genom att satsa koncentrerat på öns tätorter, som vi kan få befolkningen att växa på Gotland.