Tar fullmäktige och tuffar till sig?
Illa. Ekonomidirektör Göran Gyllenkrok var p´tagligt bekyrmad över hur det ska gå för Gotlands kommun de kommande åren. Enorma underskott väntar runt hörnet. Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är nästan mer spännande att lyssna över nätet. Fantasin får mer utrymme. Som när ekonomidirektören Göran Gyllenkrok skall redogöra för budgetläget och tystnar efter några ord. Och förblir tyst. Så man undrar: Har det blivit för mycket för honom? Har han fallit ihop? Vad är det som händer? Men så börjar han prata igen. Puh.
På plats var det förmodligen odramatiskt. Han letade väl efter någon bild till projektorn, en tabell eller ett diagram.
Gårdagens viktigaste ärende var just diskussionerna kring de åtgärder som vidtas med anledning av kommunens ekonomiska läge. Debatten var en positiv överraskning. Oppositionsrådet Björn Jansson yrkade bifall på kommunstyrelsens förslag och fick mycket beröm, över blockgränsen, för sin konstruktiva samarbetsinriktade attityd.
Gustaf Hoffstedt (M) berömde Björn Jansson, även om han inte tycktes beredd att stödja honom i sak, för att han visat mod och lagt det kontroversiella besparingsförslaget att sälja Lövsta. Hoffstedt själv listade ett antal verksamheter, exempelvis kommunens konsumentupplysning, vars existens och omfattning kan ifrågasättas när kommunen måste prioritera.
Även Folkpartiets Mats-Ola Rödén tyckte att det var dags att säga en del sanningar, även om han igår inte valde att dra slutsatser. Han konstaterade att Gotlands kommun, jämfört med andra kommuner, satsar mycket resurser på fritidsverksamheter (men mindre på äldrevård). Och Miljöpartiets Stefaan De Maeckers inlägg andades en vilja att hitta breda politiska lösningar även för tuffa politiska beslut. Nu valde i och för sig Miljöpartiet och Vänsterpartiet att rösta mot kommunstyrelsens förslag, och de beskrev besparingarna inom barn- och utbildningsnämndens område i överspända undergångstoner. Och han gav inga konkreta exempel på tuffa besparingar som miljöpartiet skulle vara berett att medverka till. Men speciellt konkret vad gäller prioriteringar har ju inte Alliansen heller varit.
Det är just konkreta prioriteringar jag har efterlyst, när kommunen sparar urskiljningslöst med osthyveln. Om Gotlands förtroendevalda nu kan ta en sådan debatt om vad som är viktigt och vad kommunen kan avstå att göra, och om den debatten dessutom föder överenskommelser om skarpa beslut, då har de förtroendevalda verkligen vuxit med uppgiften. Där är vi inte än. Men hoppet lever.