Mohammed Beck Hadjetlaché Skaguatje var 1923 den "senaste" som dömdes till döden i Sverige. Han var en rysk kosacköverste som 1919 kidnappade och mördade tre ryska medborgare som Hadjetlaché anklagade för att vara utsända av den sovjetiska regeringen till Sverige. Mohammed benådades.
89 år senare tvingas den svenske konstnären Lars Vilks bära skottsäker väst när han besöker bokmässan i Göteborg. Detta eftersom han tecknat en annan Mohammed som rondellhund. Lars Vilks är dömd till döden utan rättegång.
Utan åtal, rättegång, domare, åklagare eller advokater har regimen i Eritrea hållit Dawid Isaak inspärrad i 10 år. Vilks är "dömd" till ett slags husarrest, Dawid Isaak till sin fängelsecell.
Skillnaden är att ingen Göran Greider skriver några dikter för att försvara Lars Vilks rätt att utrycka sig här i Sverige. Onsdagen den 21/.9 avrättades Troy Davis i delstaten Georgia efter att USA:s högsta domstol hade avslagit hans sista överklagan. Davis och hans advokater har hela tiden hävdat att han är oskyldig och fallet har väckt stor internationell uppmärksamhet.
Samma onsdag döms en svensk till döden i Thailand för att han försökt att tillverka narkotika . Straffet har omvandlats till livstids fängelse. Jag undrar varför är det alltid USA som får stå där med skammen? Varför debatteras aldrig svenska barnfamiljers största resmål Thailand och deras statsskick, syn på bestraffning och vedergällning?
Palestina söker medlemskap i FN. Få vet att Palestina nyligen infört dödsstraff. Stöder Ship to Gaza detta? Vilken rättssäkerhet råder i Gaza? Studerar man Amnesty och deras statistik över antalet avrättade i världen 2010 toppar Kina med tusentals, sedan följer Iran med 252, Nordkorea 6 , Jemen 53, USA 46, Saudiarabien 27, följt av Libyen och Syrien där antalet avrättade det senaste halvåret är oöverskådligt. Där är de flesta dessutom nedskjutna utan rättegång .
På 70-talet protesterade vi i Sverige mot Franco när hans diktatur så sent som 1974 avrättade baskiska motståndsmän med garrotering . Den dödsdömde binds vid en påle och en skruv dras in i nacken tills personen avlider. Trots protester mot regimen fortsatte svenska turister att åka med Club 33 till Mallorca.
Transports dåvarande ordförande, taxichauffören från Ludvika Hans Ericson, hamnade i rejält blåsväder då han nyåret 1975-76 semestrade på Grand Canaria trots att LO :s styrelse hade uppmanat till bojkott av Franco Spanien. Ericson bodde dessutom på Rocas Rojas, en anläggning ägd av Svenska Arbetsgivareföreningen. Resan betalades av flygbolaget Scanair, ett dotterbolag till SAS.
Tänk er följande scenario: Att SAAB på 70-talet skulle vara i samma situation som nu och räddats av Francos Spanien . Hade vi protesterat? Om spanska barn hade sytt linnen åt H&M och Gina Tricot som vi, efter att lön, frakt, tull, moms och vinst lagts till kunnat köpa fyra för 99 kr. Hade vi brytt oss? Om Kinesiskt ägda Volvo sommaren 1974 i stället köpts av ett företag i Madrid efter att Franco godkänt affären. Hade facket protesterat?
Är det bara avståndet som skiljer eller är det prioriteringen och synen på oss som rasister som gör att vi hellre upprörs över omslagsbilden till "Kinapuffar " än att tusentals dödsdömda avrättas i Kina?
P.S. Vid den senaste opinionsmätningen 1999 var ca 40% för dödsstraff i Sverige .