Tänderna gnisslar när kvarnarna mal

Politik2009-11-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har tidigare skrivit om hur myndigheter och domstolar tycks tillämpa varannan-principen när gotländska ärenden ska avgöras. Varannan gång ja, varannan nej. Ett ärende som jag tagit upp som exempel på denna skadliga rättsotrygghet är Björn Ulvaeus projekt på Furillen. I slutet av september skrev jag:
"Ta Björn Ulvaeus studio på Furillen, till exempel. Länsstyrelsens tjänstemän ville säga nej. Landshövdingen sade ja. Naturvårdsverket sade nej. Och nu har miljödomstolen sagt ja."

I oktober fick jag anledning att återkomma till ärendet när Naturvårdsverket överklagade miljödomstolens beslut till miljööverdomstolen. Och i går meddelande miljööverdomstolen att den verkligen kommer att ta upp ärendet. Sannolikt meddelas ingen dom förrän någon gång nästa år.
Undra på att entreprenörer som verkligen vill någonting går och gnisslar tänder medan slantsingling pågår.

Kanske rymmer detta fall, och alla andra som drar ut på tiden, en delförklaring till en ranking som publicerades i veckan. Fastighetsägarna Stockholms årliga undersökning om fastighetsföretagarklimatet på Gotland (som ingår i distriktet) och i tio Stockholmskommuner. Gotland kommer sist. Vad beror det på?
Fastighetsägarna har fått svara på ett antal enkätfrågor.
De procentsatser som anges gäller hur många procent av fastighetsägarna som svarar "Stämmer mycket väl" eller "Stämmer ganska väl" på undersökningens påståenden.
När det gäller "Kontakterna med politiker inom kommunen fungerar bra" får Gotland 48 procent. Det är mer än någon av Stockholmskommunerna får!

Det tyder på att Alliansen lyckats med "det raka spåret" så tillvida att politikerna blivit tillgängligare för företagare.
För påståendet "Kontakterna med tjänstemän inom kommunen fungerar bra" får Gotland 57 procent. Det är näst lägsta siffran. Bara Haninge går sämre.
Gotland ligger bland de bästa kommunerna i svaren på påståendena "Mellan kommunala och privata fastighetsägare råder konkurrens på lika villkor" och "Att köpa fastigheter inom kommunen är en god investering". Glädjande att fastighetsägarna i detta avseende känner sig rättvist behandlade och ser ljust på framtiden. Jag tror att fastighetsägare uppfattar det som att exempelvis kommunala fastighetsförsäljningar nu äger rum under justare former än förr. Däremot är de fastighetsägare som tycker att "Kommunens krav på sophantering är rimliga" mycket färre än på fastlandet.

Så kommer vi till frågorna som rör hur ärenden faktiskt behandlas. För påståendet "Handläggningstiderna inom kommunen är rimliga" får Gotland 25 procent. Det är mycket lägre än i samtliga Stockholmskommuner som varierar mellan 60 procent (Solna) och 32 procent (Huddinge). Handläggningstiderna på Gotland får dessutom ett betydligt lägre betyg i år än de fyra föregående åren.
Svaren följer ungefär samma mönster vid "Planärenden fungerar smidigt i min kommun" och "Byggärenden fungerar smidigt i min kommun". Gotland kommer sist i båda fallen.

Långa handläggningstider och brister i hanteringen av plan- och byggärenden. Så ser fastighetsägarna på klimatet. Delvis beror det på att det finns många motstridiga intressen på Gotland. Och myndigheternas och domstolarnas långsamma tombola gör ju också sitt till för att inpränta i de envisa att det verkligen kan löna sig att överklaga och obstruera.
Gotlands kommun måste göra allt den kan för att förbättra företagsklimatet även för fastighetsägare. Moderaterna hade några förslag i det näringslivspolitiska program som presenterades i förra veckan, som att avgiftsbelägga överklaganden och att kommunen bör ha slutavgörandet i fler byggfrågor (som bygglov för strandnära bebyggelse).

Det behövs fler idéer och en ännu effektivare byråkrati. Det är inte bara fastighetsägarna beroende av. Vare sig det rör industri, handel, tjänsteproduktion eller besöksnäring så är viktiga framtidsfrågor också ofta plan- och byggärenden.