Tag hjälp av kartan och utforska alla de gotländska småvägarna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På Gotland har vi ju fördelen att kunna färdas på de flesta vägar utan att som på fastlandet stöta på bommar och förbudsskyltar. Därför är det också lätt att hitta mängder av fina platser. Men färdas varsamt. Tack alla markägare som gör detta möjligt!
Naturens krafter
Läste för ett tag sedan om att det uppstått nya problem vid det pågående arbetet med att försöka borra en järnvägstunnel genom Hallandsåsen. Nu är det den stora borrkronan som slitits ut i förtid och måste bytas med en ny försening på sju månader.
Ingen vet vad slutnotan för detta bygge kommer att bli innan det är klart, om det överhuvudtaget blir klart. Här har verkligen naturens krafter visat sig starkare än tekniken. Och allt detta bara för att ett gigantiskt projekt startade på bristfälliga tekniska grunder och nu genom olika prestigelåsningar till varje pris måste genomföras för att vinna några minuter i restid.
Bland problemen vid Hallandsåsen spelar det extremt höga grundvattentrycket en stor roll. Det får mig att tänka på den pågående debatten om Nordkalks planer på framtida kalkbrytning på norr.
Vattnets väg
Den största frågan i den debatten är just grundvattnet. Min svärfar jobbade innan han blev lantbrukare som rörmokare och han använde ofta uttrycket "ingen vet vilken väg vattnet tar".
Brukar tänka på detta enkla, men väl tänkvärda uttryck, när olika vattenfrågor diskuteras. Kommer övertron på tekniken att segra i kalkbrytningsdebatten? Går det att förutse vilken väg vattnet tar? Återstår att se, men när det gäller Hallandsåsen står det hittills 1 - 0 till naturkrafterna mot tekniken.
När jag skriver det här på fredagen visar prognosen på en ganska solig helg med omkring 20 graders värme. Passa på att njut sensommaren. Trevlig helg!