Ta makten på Fårö!

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Politik2009-03-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fåröföräldrar oroar sig över vad som ska hända med förskolan. Det är inte underligt, även om nedläggningsbeslutet inte är fattat än. För den som bor och arbetar på Fårö blir det ohållbart att lämna och hämta barnen på andra sidan vattnet.

Å andra sidan är det svårt att driva en reguljär kommunal förskola när barnen blir för få. Så blir det när man, som på Gotland, valt fullfjädrad förskola som den enda fyrkantiga byggstenen att bygga barnomsorgen med.

Men det finns lösningar. Ta makten från kommunen! Det finns ingen anledning att betrakta sig som ett offer för kommunala nedläggningsbeslut beslut och sedan finna sig i dåliga alternativ.
Till halvårsskiftet i sommar införs den så kallade barnomsorgspengen. Den ger utrymme för enskilda att ta initiativ och lösa sina egna problem. Barnomsorgspengen är ett kommunalt bidrag. Pengen följer med barnen. Föräldrarna väljer verksamhet. Och så länge verksamheten motsvarar kraven ska föräldrarna kunna välja hur de vill.

Då finns det möjligheter att välja andra alternativ än en kommunal förskola. Man kan till exempel dra igång ett föräldrakooperativ på Fårö. Man kan välja att placera barnen hos dagmamma (eller dagpappa). Tydligen ska man också kunna vara dagmamma för två egna barn, så länge man också tar in minst två andra barn. Jag begriper för övrigt inte varför man på Gotland aktivt försökt (och lyckats, så vitt jag vet) att utrota dagmammorna. Det är väl än del av den missriktade politiken att pedagogisera förskolan.

Föräldrakooperativ eller dagmammA är bara två alternativ till att lösa barnomsorgen på Fårö. Det finns säkert även andra sätt att organisera barnens omhändertagande. Jag är övertygad om att idéerna redan finns.
Genom att hitta egna lösningar för barnomsorgen kan man på Fårö göra sig oberoende av kommunens välvilja. Man slipper oroa sig över vad nästa budgetbehandling inom barn- och utbildningsnämnden och förvaltningen kan leda till. Beroende på vilken lösning man väljer, och hur flexibel den är, kanske man inte ens behöver bekymra sig speciellt mycket över underlaget, det vill säga antalet barn på Fårö som behöver barnomsorg.

För övrigt anser jag att det ska byggas en bro mellan Fårö och Gotland. Förskolans osäkra framtid är ytterligare ett exempel på att man inte kan upprätthålla kommunal och annan service genom att isolera sig.