Ta inte ner skylten i onödan

Klubbordföranden vid Danielson avskedades och klubbsekreteraren fick en varning sedan de medverkat i ett arbetsplatsreportage i facktidningen Grafisk revy. Företagsledningen manar att viktiga företagshemligheter avslöjats i artikeln. Foto: ROLF JÖNSSON

Klubbordföranden vid Danielson avskedades och klubbsekreteraren fick en varning sedan de medverkat i ett arbetsplatsreportage i facktidningen Grafisk revy. Företagsledningen manar att viktiga företagshemligheter avslöjats i artikeln. Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Politik2009-01-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har inte klart för mig hur det står till med skylt- och emblemtillverkaren Danielson Sverige AB:s möjligheter att överleva om den akuta likviditetskrisen skulle få en lösning. Den plötsliga konkursansökan från Visbyföretaget, efter att banken meddelat att den inte ger några krediter längre, oroar mig. Men om det finns möjligheter att driva verksamheten vidare om man bara lyckas överbrygga en tillfällig pengabrist, då utgår jag från att det måste gå att hitta en lösning.

Finanskrisen har givit bankerna stora skälvan. Låntagare som inte är utrustade med både hängslen och livrem göre sig icke besvär. Nu mer än någonsin ligger det någonting i frasen att "du måste ha pengar för att få låna pengar". Men om banken snörper åt penningpungen, om finansmarknaden inte fungerar, så finns det andra vägar att gå. Åtminstone för företag inom den krisdrabbade fordonsindustrin. Och det är ju framförallt i denna bransch som Danielsons är underleverantör.

Nog var det lite av ödets ironi över att konkursansökan lämnades in samma dag (torsdag) som regeringen (Näringsdepartementet) skickade ut ett pressmeddelande om de praktiska arrangemangen av undsättningslån för företag inom fordonsindustrin.
Undsättningslånen var en del av det paket om 28 miljarder kronor för fordonsindustrin och dess underleverantörer som regeringen presenterade i december. Lån skall kunna utgå till företag som får likviditetskris på grund av att den finansiella sektorn ( bland annat bankerna). Lånen riktar sig i förvisso till ganska stora företag. Näringsdepartementet skriver:
"Företagen ska ha verksamhet i Sverige och har högre omsättning än en halv miljard kronor. Lånen kringgärdas av strikta villkor enligt EU:s regler, och de är avsedda som ett verktyg för att kunna hantera en snabbt uppkommen kris i något av företagen."

Men det går att få hjälp vid likviditetskris även för mindre företag. Näringsdepartementet igen:
"Företag och företag i koncerner som är små- och medelstora med omsättning lägre än en halv miljard och färre än 250 anställda har möjlighet att ansöka om lån hos Almi Företagspartner AB."
Almi har fått ett kapitaltillskott på på två miljarder kronor. Så förutsättningarna finns för att rädda företag som riskerar att gå under i onödan.