Ta dig tid att inte köpa grisen i säcken

Politik2009-12-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Julstöket står för dörren och med det pockar grisarna på uppmärksamhet. Skinka eller inte skinka, det är frågan efter vanvårdsskandalen.
I framtiden kommer kanske tekniken till vår räddning. Det rapporteras att forskare vid Eindhovens universitet har lyckats odla muskelmassa från en levande gris i ett laboratorium. I dag en föga aptitlig sörja, men i framtiden kanske prima köttråvara. Det torde i alla fall vara förhoppningen för den korvtillverkare som jämte holländska staten finansierar kalaset.
Här och nu gäller det istället att ställa frågan om man litar på producenterna lagom till jul. Förtroendetappet har varit förödande, men branschens åtgärder snabba. Det rör sig om bättre kontroller och certifiering. Frågan är dock om det går för fort. Åtskilliga av de gårdar som stängdes av från köttleveranser av Scan får nu börja skicka slaktdjur till industrin.
Sökljuset börjar nu också riktas mot avslöjarna; Djurrättsalliansen. Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare, menar att bilderna som väckt sådant ramaskri kan vara manipulerade. Räkna med många turer om det.
Så där står vi som konsumtenter och vill väl men vet inte vem man ska lita på. Men konsumentmakten är större än många tror. Det går att ta reda på information om var skinkan eller korven kommer ifrån. Det gäller bara att ta sig tiden i julruschen. Inte så bara, men något alternativ finns knappast för den som vill äta med gott samvete.