Gårdsförsäljning av alkohol – det har jag skrivit om många gånger. Men inte med den drucknes envishet, för det var faktiskt ett bra tag sedan senaste gången. Ibland tröttnar man tyvärr när man egentligen borde tjata ännu mer.
Men efter gårdagens artikel i GA – där Gute vingårds Lauri Pappinen berättade om sina problem – så kan jag inte avstå från att återvända till ämnet.
Vi har snart haft en borgerlig regering i åtta år. Att den regeringen inte har lyckats åstadkomma gårdsförsäljning under hela den tiden är beklämmande. Vinbönderna, mikrobryggerierna och andra småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker tillhör landsbygdens entreprenörer och nydanare. Att de inte kan sälja sina produkter som souvenirer till besökare är förödande för deras möjligheter att försörja sig och utvecklas. Lauri Pappinens beskrivning visar hur stort problemet är:
– Av våra besökare vill 80 procent köpa något hos oss. Men vi måste hänvisa dem till närmaste Systembutik och där var det bara fem procent som köpte någon av våra varor.
Men nu kan man alltså inte ens lita på att Systembolaget verkligen tillhandahåller varor från lokala producenter. Systembolaget har exkluderat sju av tolv varor från Gute vingård. Och Therese Elmgren, pressansvarig vid Systembolaget, dristar sig till och med till att råda lokala producenter om vad de borde producera:
– Har man många olika produkter bör man kanske se över sitt sortiment. Det kan ibland vara fördelaktigt som leverantör att satsa på färre produkter. Sedan finns alltid möjlighet att ha varorna i beställningssortimentet.
Instruktioner från den statliga monopolisten. Inte låter det som att de lokala producenternas behov är speciellt högt prioriterade.
De som är emot gårdsföljning hävdar ofta att den kommer att leda till ökad alkoholkonsumtion, vilket i sin tur skulle leda till ungdomsfylleri, kvinnomisshandel, alkoholrelaterade sjukdomar och så vidare.
En hotbild som verkar rätt avlägsen från den lilla gårdsbutiken. Systemets lådviner, alkoläsk och all illegal alkohol framstår som en troligare källa till problem, än gårdsförsäljning av förhållandevis dyra lokalproducerade drycker.
Till och med dessa motståndare brukar dock framhålla försäljning via det serviceinriktade Systembolaget som ett alternativ för lokala producenter. Men nu vet vi alltså hur det står till med detta alternativ. Det duger inte.