Synliggör skattetrycket med Skattebarometern

Politik2008-09-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I nästan vilket land som helst där det genomsnittliga skattetrycket ligger över sextio procent skulle skattesänkningar tillhöra de allra folkligaste frågorna. Men i Sverige känner många människor inte till hur mycket de betalar i skatt och dessutom kopplar de ofta ihop lägre skatter med försämrad välfärd, varför alliansregeringen med rätta har valt att ställa sina skattereformer litegrann i bakgrunden. Det finns ingen anledning att ge ammunition åt socialdemokratins spinndoktorer, som i frånvaron av en framgångsrik kommunikationsstrategi från regeringen har ett stort inflytande över väljarnas inställning till alliansen.
Synliggjordes skatternas storlek skulle det dock kunna löna sig att skryta om genomförda sänkningar. Skattebetalarnas förening har på Internet (www.skatterna.se) helt nyligen publicerat ett verktyg som med lätthet skulle kunna användas av regeringen.

Skattebarometern låter besökarna räkna ut precis hur mycket som offentligheten kapar åt sig varje månad. Och inte bara när det kommer till inkomstskatten, utan också i samband med exempelvis restaurangbesök och i matvaruaffären. Tilltalet på sidan är lättsamt och skämtar med politikers föreställningar om vad som bör beskattas hårdast.
På detta sätt får folk reda på hur mycket som försvinner i skatt och blir dessutom påminda om att inte alla skatter är direkt kopplade till välfärden.
På hemsidan kan man jämföra skatteläget mellan olika kommuner men, märkligt nog, inte mellan länder. Det är angeläget att hjälpa människor komma ihåg att det inte finnas särskilt många andra platser i världen där tre av fem kronor går till skatt, och att det svenska tillståndet därmed inte är normalt. Men först gäller det att skapa trafik till Skattebarometern, för just den biten tycks gå knackigt. En känsla som bekräftas av att de flesta inläggen i diskussionsforumen är skrivna av borgerliga skattedebattörer, näringslivsskribenter och anställda på Skattebetalarnas förening.

Varför blir Skattebarometern inte en del av moderaternas, eller kanske till och med hela den borgerliga alliansens, hemsida? Bildspråket på sidan passar väl ihop med den folkliga känsla som regeringspartierna, i synnerhet just moderaterna, vill förmedla.
Det är ett oförargligt men sannolikt ganska effektivt sätt för regeringen att tydliggöra skattetryckets storlek, och förmodligen det bästa man kan hoppas på i nuläget. Modet att göra någonting mer dramatiskt, som att synliggöra momsen i butikerna, verkar tyvärr saknas.