LEDARE
Nej, det är inte skillnad på skatt och skatt. Så tolkar jag Ulla Petterssons kommentar på min ledare häromdagen.
Ulla tycker också att jag borde skriva om andra saker som enligt henne är mer angelägna och det är ett så vanligt grepp från många att man börjar bli van.
Men nu skrev jag om de skatter vi och våra arbetsgivare betalar och vad de går till. Skatten kan vara en allmän skatt som går till att finansiera den offentliga verksamheten, men sen finns det avgifter som är klart definierade och därmed ska finansiera olika system, gemensamt av dem som behöver dem.
Arbetsgivaravgiften består av 15 olika avgifter och det är inte dessa som helhet som jag skrev att man inte ”får något tillbaka” av som Ulla påstår. Tvärtom skrev jag att alla utom den allmänna löneavgiften är klart definierade för särskilda ändamål.
Om löneavgiften ska finansiera allt det som Ulla Pettersson räknar upp borde den läggas på den allmänna inkomst- eller statliga skatten. Varför ska det då heta löneavgift? Och varför ska denna avgift justeras upp och ned så att den sammantagna arbetsgivaravgiften förblir densamma?
För oss löntagare är det lätt att tro att det som står angivet som skatteavdrag på våra lönespecifikationer är all skatt vi renderar. Att vår anställning utöver detta kostar vår arbetsgivare cirka 30 procent i olika andra skatter blir osynligt för oss. Om vi iställlet hade fått ut hela summan på den faktiska kostnaden för vår anställning: lön, skatt och sociala avgifter för att själva sedan betala in detta till staten hade vi haft en helt annan diskussion om skatter, det är jag helt säker på.
Och innan någon nu ropar att detta är ett vansinnigt förslag: jag menar inte att man ska göra så, det är ett pedagogiskt exempel.
Jag tror att det vore bra om fler inser att skatt inte är pengar som uppstår inom staten utan är medborgarnas och företagens pengar som betalas in till olika ändamål och av olika anledningar. Utöver detta finns en rad andra förpliktelser man har som arbetsgivare som naturligtvis också kostar pengar.
Allt detta utgör en betydande faktor när det handlar om att anställa. Jag tror därför inte att fler jobb skapas genom att man ytterligare höjer skatter, jag tror tvärtom att det leder till att färre jobb skapas.
Jobbskatteavdraget minskar inte arbetsgivarens kostnader för den anställde men det gör att den som jobbar får behålla mer av sin lön.
De som inte jobbar kan inte få jobbskatteavdrag, det är helt riktigt. Här krävs andra insatser för att fler ska få arbete och då är vi tillbaka till frågan: var skapas jobben?