Synd om Sahlin?

Har det motigt. oto: Anders Wiklund/SCANPIX

Har det motigt. oto: Anders Wiklund/SCANPIX

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Politik2010-09-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det tycker Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Hon har dessutom publicerat en anonym artikel signerad av nätverket "Den Allierade Journalisten" som driver tesen att det finns en "Mosa-Mona-kampanj" i tidningarna. En kampanj som genom vinklingar, rubriker och bildval försöker sänka Socialdemokraternas ledare.

Man behöver bara gå in på nätverkets hemsida, där man samlar "exempel", för att upptäcka vad denna lekman vill kalla för nätverkets paranoida drag. Allt kan tolkas som bevis för älsklingsteorin.

Ja, till och med den strida strömmen av opinionsmätningar är en del av komplotten:
"Mätningarna tycks allt mera sällan handla om att mäta opinion, och allt oftare om att skapa och förstärka människors åsikter."
Jag gissar att de inte hade gjort samma tolkning om det gått bra för Mona Sahlin i opinionsmätningarna.

Åsa Linderborg medger att det är "en vänstermyt att ägarna personligen och stundligen lägger sig i tidningens innehåll".
Men hon hävdar ändå att "trots detta är det ett obestridligt faktum att privata medier även på nyhetsplats allt öppnare sympatiserar med alliansen".
Men hon har inga svar på varför det skulle vara så.

Ännu obegripligare blir Linderborgs argumentation om man vet om var svenska journalisters politiska sympatier faktiskt ligger.
Professor Kent Asp vid Institutionen för Journalistik och Masskommunikation vid Göteborgs Universitet publicerade 2006 rapporten "Journalistkårens partisympatier". En undersökning från 2005 gav följande resultat:
De borgerliga: M: 13 procent. FP: 14 procent. C: Fyra procent. KD: Två procent.
Summa: 33 procent.
Vänsterpartierna: S: 30 procent. MP: 23 procent. V: 14 procent.
Summa: 67 procent.

Tar man hänsyn till vilka journalister som är i beslutande ställning nyanseras bilden något. Asp skriver:
"I de grupper av journalister som kan antas ha ett mycket stort inflytande över den politiska nyhetsrapporteringen - redaktionellt ansvariga inom medierna och tongivande politiska journalister i nationella nyhetsmedier - är inte Miljöpartiet eller Vänsterpartiet överrepresenterade på samma sätt som i kåren i sin helhet."

Men jag kan inte se att det kan finnas något som helst stöd för påståendet att det skulle finnas en journalistisk komplott mot Mona Sahlin och Socialdemokraterna.
Synd om Mona Sahlin kan det givetvis vara ändå. Hon har det jobbigt nu, och den närmaste tiden lär inte bli lättare. Men det finns ingen annan att skylla på.
Och förresten: Fredrik Reinfeldt lär inte vara så glad i journalister han heller.