Svettigt byggärende får nu kalla handen

Burr. Kommunal kallfront för näringslivet.arkivfoto: Henrik Radhe

Burr. Kommunal kallfront för näringslivet.arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2011-02-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En bastu på hjul har sysselsatt både byggnadsnämnden och framförallt länsstyrelsen ett bra tag, kunde man läsa i GA i går. Ja, jösses. Snart får väl någon för sig att sätta hela hus på hjul för att förvilla myndigheterna.

Hmm, vänta nu, någonstans ringer det en klocka...

Det gjorde det tydligen för byggnadsnämnden också i går. Villavagnarna på Snäck har som bekant orsakat en stor och långvarig oreda som kulminerade i våras, efter flera år av byråkratisk pingis. Tidigare hade kommunen sagt ja och länsstyrelsen sade nej. Och efter att länsrätten upphävde länsstyrelsens beslut gav kammarrätten länsstyrelsen rätt. Sedan var det regeringen som gav klartecken. Men det beslutet överklagades till regeringsrätten. Som i våras krossade den gamla detaljplanen med en rejäl smash.

I går var den nya detaljplanen som kommunen tvingats börja med uppe i byggnadsnämnden. Där beslutade de rödgröna, anförda av Miljöpartiet, att en stor del av de redan existerande villavagnarna, de som befinner sig närmast havet, inte ska finnas med i planen.

De rödgröna har inte regerat så länge i regionen, men i byggärenden i strandnära lägen börjar man redan nu skönja att de kommer att introducera en typ av förutsägbarhet i prövningsprocessen. Det blir nej redan från början, innan länsstyrelsen eller det rättsliga systemet får en möjlighet att pröva ärendena. Medan villavagnarna rullas ut i havet så rullar samtidigt strandskyddszonerna allt längre in i landet från kusten.

Med en från början illa utformad planprocess - som initierades då de rödgröna styrde Gotland förra gången - har byggnadsnämnden i högsta grad bidragit till att försätta Snäcks camping i den besvärliga och frustrerande situation som företaget befinner sig i. När nämnden nu överger den gamla linjen, hur påverkar det besöksnäringens, ja hela näringslivets syn på företagsklimatet?

Nu är inte bara rättsäkerheten låg och utfallet slumpartat i den rättsliga prövningen av bland annat byggärenden. Nu byter politikerna plötsligt åsikt i ytterst seglivade ärenden där ett företag redan plågats i åravis.

Det drar in en kallfront. Den företagare som vill se vart företagsklimatet är på väg får skrapa rutorna.