Sverige måste bli friskare

Politik2005-02-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I början av förra veckan kom Försäkringskassan med en rapport om attityder som visar att det blir allt mindre accepterat att sjukskriva sig för andra orsaker att man faktiskt är sjuk. Strejk på dagis, trötthet eller att man inte trivs är inte orsaker att sjukskriva sig.
Detta är mycket positivt, för strejk eller vantrivsel kan ju knappast klassificeras som sjukdom. Trots detta och att antalet sjukskrivna faktiskt minskar så är sjukersättningarna statens största utgift.Sverige har störst andel sjukskrivna i Västeuropa.

Fleras ansvar
Det stora problemet vad gäller sjukskrivningar är vem som betalar. Så länge landstinget sitter med ekonomiansvaret för vården, staten för sjukskrivningarna och den enskilde med lidandet kommer sjukskrivningar fortfarande vara det mest lönande för landstinget. Vård är det mest lönande för staten och individer. Och som alla vet så har de flesta landsting stora underskott och därför skapas vårdköer.
I torsdags rapporterade Socialstyrelsen att sjukskrivningar inte avgörs främst av läkare utan av patienten. Läkare menar att det är svårt att få grepp om den sjukes arbetsförmåga, och säger man nej till en sjukskrivning så frestar detta på relationen med patienten.

Måste kunna säga nej
Säkerligen är det så att patienter som inte får den sjukskrivning de vill ha blir sura på läkaren. Men för alla inblandades bästa måste läkare lära sig att säga nej till en person som faktiskt är arbetsför. Försäkringskassan borde utbilda läkare i detta, också lära dem att ibland behövs det ett nej både för samhällsekonomin och för den enskilda. För det är inte säkert att en person som är stressad över jobbet mår bäst av att vara hemma.
Landstinget borde få ekonomiska incitament för att även de ska utbilda personalen i att säga nej till sjukskrivningar. I dag förlorar landstinget inget på att sjukskriva någon, däremot på att rehabilitera och vårda någon. Det kan tyckas cyniskt att allt behöver handla om pengar, men erfarenhet visar att det tyvärr är så att ekonomin spelar en allt större roll. Även i politiska prioriteringar.
Ansvaret för sjukskrivningarna kan inte skyllas på en institution eller en individ. Ansvaret måste dock ligga någonstans, för annars kommer landet att fortsätta vara det med högst andel befolkning sjukskrivna. Slå samman de olika statliga budgetarna så att det lönar sig med friska medborgare. Ge läkaren mer utbildning och starkare förtroende så kommer färre icke-sjuka att sjukförklaras. Fortsätt med opinionsbildning så att fusk stävjas och inte blir allmänt accepterat. Friskförklara de som kan arbeta, så frigörs resurser så att de som verkligen är sjuka kan bli friska.