Sverige klarar globaliseringen bra
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den slutsatsen drar nu också Industrins ekonomiska råd i en ny rapport.
Ekonomiska rådets rapport visar att den svenska industrin hittills har klarat globaliseringen väl. Man har haft en snabb ökning av produktionsvolymen.
Sysselsättningen har visserligen gått ner något men det är nyanställs i en takt av 1,5 till två procent av arbetskraften varje kvartal i svensk industri. Professor Henry Ohlsson, som varit med och skrivit rapporten säger till Sveriges Radio Ekot:
"Jämfört med industrin i väldigt många andra länder, så har man en mycket mer omfattande personal- och fortsättningsutbildning. Vi vet att utbildning är ett sätt att både förebygga och lindra för individen i samband med en friställning."
Det kan onekligen professor Ohlsson ha rätt i. Antalet nedläggningar för att flytta till lågkostnadsländer är ganska få.
När stora industrier läggs ner, som till exempel Electrolux dammsugarfabrik i Västervik, så drabbas många människor och riktigt alla kommer inte väl ut av den förändringen.
Men som helhet fungera den svenska modellen bra. Gamla jobb ersätts av nya, och arbetare får möjlighet att utbilda sig till nya arbetsuppgifter.
Det krävs dock mer och kraftfullare på kvalificerad yrkesutbildning och livslångt lärande. Samt ett ärligt och väl fungerande partnerskap mellan arbetsmarknadens parter i en globaliserad värld.