Sverige är med och formar EU
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är drygt elva år sedan Sverige blev EU-medlem. Över ett decennium har gått och diskussionen om medlemskapet har klingat av, men svensken i gemen tycks fortfarande vara rätt kritisk till samarbetet.
Kritiken är ibland befogad. Men alltför ofta blandas korten bort och inrikespolitiska beslut motiveras med att "de i EU har bestämt detta". Och ofta glöms det bort att "de i EU" består även av Sverige.
Den svenska minoritetsregeringen, som har majoritet i riksdagen med stöd från vänsterpartiet och miljöpartiet, består trots allt bara av socialdemokrater. Det är alltså regeringen som i stor utsträckning är den som tillsammans med de andra ländernas regeringar beslutar om vad EU ska göra och om dess lagar och regleringar. Detta är ett demokratiskt problem som sällan diskuteras. En minoritet av svenska folket har röstat på socialdemokraterna, trots det så har de all rösträtt i ministerrådet från Sverige.
Stort inflytande
Övriga EU-instanser som Europaparlamentet och EU-kommissionen har också inflytande över besluten - men inte alls i samma utsträckning som regeringsrepresentanterna. Parlamentet har 19 svenskar som utsetts i allmänna val i Sverige. Kommissionen har föreslagits av regeringarna, och godkänts av parlamentet - kort sagt har den svenska regeringen mycket stort inflytande på den svenska representationen i EU.
Alla internationella, gränsöverskridande organisationer har problem. Inflytande för de enskilda länderna och vilka gemensamma regler man måste ha för att samarbetet ska fungera debatteras ständigt. I EU:s fall så finns det ett myller av avtal och förordningar som ibland krockar. För ett par år sedan försökte unionens medlemmar att sätta sig ner och skriva ett dokument, en slags grundlag för hela samarbetet. Efter att ett flertal EU-länder i folkomröstningar tackat nej till förslaget föll det och de gamla avtalen gäller.
EU-kommissionär Margot Wallström sattes i den socialdemokratiska frysen efter folkomröstningen om euron då hon kritiserade regeringen för ett dåligt ledarskap i Europafrågor. Hon pekade indirekt ut Göran Persson som huvudansvarig för nejet till euron.
Självklart har den regering som styrt under hela det svenska medlemskapet huvudansvaret för hur Europafrågan debatteras i Sverige.
Det är lättare för regeringen Persson att tala om "de i EU" än att själv ta det politiska ansvaret för beslut. Men ett tydligt ledarskap i Europafrågor är nödvändigt för att medborgaren ska ha en chans till sitt rättmätiga inflytande över EU.