Svenskarna har fel om skolan

Politik2014-02-19 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dagens Nyheter publicerade i går en Sifoundersökning. Sifo har frågat svenskarna om vad de tror det behövs för åtgärder för att skolan ska bli bättre. Man fick välja på ett tvåsiffrigt antal svarsalternativ och välja högst tre av dem. Det svar som valdes av flest (46 procent) var "Mindre grupper/klasser".

Det är inte konstigt att det är så. Mindre klasser och fler lärare är ordinationer som politiker ofta utfärdar, enligt någon ryggmärgsreflex. Men det har inget stöd i forskningen. Klasstorleken har liten betydelse för utbildningen. Minimal betydelse, exempelvis jämfört med lärarnas kvalitet.

Ja, mindre klasser och fler lärare kan faktiskt ge sämre utbildningsresultat, åtminstone om man tror att de extralärare som rekryteras är mindre kvalificerade och rutinerade än de lärare som redan arbetar inom skolan.

Det är Sveriges sjunkande skolresultat i de internationella PISA-undersökningarna från OECD som gjort skolan högaktuell just nu. Och i går var faktiskt PISA i Sverige, i form av Andreas Schleicher, OECD:s chef för utbildningsfrågor. Han hade några väldigt tydliga rekommendationer. TT sammanfattade: "Läraryrkets status har sjunkit i Sverige. Men inget utbildningssystem är bättre än sina lärare, så satsa på dem."

OECD konstaterar att Sverige lägger större resurser på grundskolan än andra länder, men lärarlönerna är ändå förhållandevis låga. Svenska skolklasser är jämförelsevis små, men det ger mycket mer effekt att satsa på utbildningens kvalitet än på mindre skolklasser. Och svenska klassrum är stökigare än i andra länder. Vilket naturligtvis kan ha med lärarnas status och ställning att göra.

Men vad är svenska skolpolitikers kommentar till detta? Är det inte fel att satsa på mindre klasser snarare än kvaliteten och lärarna? Nej tyckte Ibrahim Baylan, talesperson för Socialdemokraterna i skolfrågor:

"Vi har nog råd med både och i Sverige. Det ena förutsätter det andra."

Det är tydligt att även svenska politiker har problem med att ta till sig kunskap.

I skolfrågor borde svenska politiker och deras väljare lyssna mer på OECD:s Andreas Schleicher och mindre på varandra.