Svenska spel på pottkanten

Ökad vinst. Jesper Kärrbrink, vd för Svenska Spel räknar med en rekordutdelning till idrotten i år. Arkivfoto: ULF GLIMFALK

Ökad vinst. Jesper Kärrbrink, vd för Svenska Spel räknar med en rekordutdelning till idrotten i år. Arkivfoto: ULF GLIMFALK

Foto: Glimfalk Ulf

Politik2008-04-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går skrapade Jesper Kärrbrink hem 2,9 miljoner kronor. När han avgår som vd för Svenska spel får han en årslön. Det är ett mycket rimligt avtal. Inte minst som han också får yrkesförbud i ett år. När det förbudet löper ut skulle det inte förvåna mig det minsta om han dyker upp som representant för en av Svenska spels utmanare.

Jesper Kärrbrink blev plötsligt rätt man på fel plats. Han fick jobbet för att utveckla verksamheten och ta upp kampen med de företag som framförallt opererar via internet. (Det är företag som å ena sidan inte betalar in stora belopp till statskassan och till idrottsrörelsen, men å den andra ger sina spelare bättre odds än vad Svenska spel kan göra.) Men det blev allt tydligare att Kärrbrinks uppdrag förändrades med tiden. Offensiva satsningar, bland annat i utlandet, stoppades av ägaren. Handlingsutrymmet blev allt mer begränsat.
Regeringen har dragit slutsatsen att Svenska spel måste visa större återhållsamhet och ett mer utpräglat social ansvar. Annars tror den att det blir omöjligt att inför en kritisk EU-kommission hävda att det Svenska spelmonopolet är legitimt. Att denna utveckling var på väg mot ett vd-byte blev uppenbart i samma stund som regeringen tillkännagav att Svenska spels nya ordförande hette Margareta Winberg. Och nu tackar Jesper Kärrbrink för sig.

Men ju större återhållsamhet som Svenska spel visar, desto svårare kommer det att bli för bolaget att behålla sina marknadsandelar. Ju mer etablerade de gränsöverskridande spelbolagen blir, ju mer det svenska folket vänjer sig vid tanken på att placera sina insatser hos dessa, desto ihåligare blir det spelmonopol som regeringen försöker bevara.
Jag tror att den strid regeringen har valt att ta kommer att visa sig att vara enbart en fördröjningsstrid.

För Gotland är det en hotbild. Svenska spel har omkring 350 anställda på ön. Nu när utvecklingsmöjligheterna är snöpta är risken stor att organisationen kommer att börja krympa, samtidigt som företag som inte betalar en spänn till staten växer sig allt starkare på marknaden.
Det finns en tredje väg. Den vägen står exempelvis Åland i begrepp att välja. Det är att glänta på dörren till den officiella svenska spelmarknaden och släppa in privata aktörer. De som får licens får också betala för sig och de får rätta sig efter de spelregler som staten sätter upp. En sådan utveckling skulle vara en möjlighet för Gotland.