Svenska skolan trygg för romer?

Politik2010-10-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Diskriminering av romer i Sverige är större och mer accepterat än vad vi gärna erkänner. Det är en sanning som även gäller fler länder i Europa och nu börjar kräva den uppmärksamhet den förtjänar.
Förra veckan hotade EU kommissionen med att inleda en rättslig process mot Frankrike för massutvisningar av romer, samt tillslag mot illegala läger. Agerande som inte är förenliga med de grundläggande normer och värderingar den Europeiska Unionen vilar på.

I Sverige får frågan ytterligare uppmärksamhet av att en skola i Vetlanda anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Skolan anklagas av föräldrarna till två barn med romskt ursprung för att inte ha vidtagit de åtgärder som var nödvändiga när barnen under flera år trakasserades i skolan. Därför inleddes idag en rättegång mellan DO och Vetlanda kommun.

Enligt integrationsminister Nyamko Sabuni, som uttalade sig angående fallet i P1 igår, är diskrimineringen i skolorna bara en avspegling av den diskriminering som finns mot romer i övriga samhället. Även om skolplikten gäller alla tenderar skolor att inte ta ett romskt barns frånvaro från skolan på lika stort allvar som andra barns, menar Sabuni, som också påpekade att situationen i detta avseende är oacceptabel.

Det har ministern helt rätt i. Diskriminering av romer i Sverige har en lång tradition, och den försvinner inte av sig själv. Regeringen tillsatte 2007 Delegationen för romska frågor vilken har uppmärksammats och gjort viktiga insatser. Det är ett steg i rätt riktning, men också bara en början.

Diskriminering mot människor med romskt ursprung verkar i Sverige ofta vara mer accepterat än diskriminering av andra minoriteter. Det finns flera exempel på butiker och restauranger som höjer beredskapen så fort romer kommer innanför dörrarna. Det är inte så många som höjer ögonbrynen över något sådant, men skulle samma policy gälla för människor med annat ursprung skulle troligen fler reagera.

Det kvittar om fördomarna skulle stämma i vissa fall - diskriminering genom generalisering är aldrig ok. Statsvetaren Bo Petersson gör en liknelse mellan stereotyper och klockor som har stannat - ibland visar de rätt, men oftast ger de helt fel information.
Det är en principsak att inte förutsätta ett visst beteende hos människor beroende av exempelvis deras etniska ursprung.

I längden är ett sådant beteende ytterst kontraproduktivt. Det handlar om principer och att göra något åt de problem som finns. Sådana problem kommer diskriminerande beteende aldrig ta itu med. Tvärtom. Dessa slutsatser borde vara självklara, något de dessvärre inte är. Därför är det viktigt att olika parter gör sitt för att lösa problemen. Precis som EU-kommissionen, Delegationen för romska frågor och familjen i Vetlanda. Diskrimineringen är ofta det största problemet - aldrig svaret.