Svenska medier under valet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den ende som inte deltog av partiledarna var socialdemokraternas Göran Persson, vilket han också fick kraftfull kritik för av PK-ordföranden och svt-journalistnestorn Stig Fredriksson och alla andra närvarande journalister.
Persson dålig förlorare
Det luktade dålig förlorare lång väg att socialdemokratiska partiet inte kunde/ville skicka någon annan ledande s-representant, när nu Göran Persson inte kunde eller ville.
- Det här tyder på en väldig nonchalans och brist på respekt för Publicistklubben, sade klubbens ordförande Stig Fredriksson. Han frågade sedan rakt ut om det fanns någon socialdemokratisk minister i lokalen.
Det gjorde det dock inte och Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v) stod därför ensamma på vänstersidan mot alliansen på högerkanten. Det blev tydligt att de olika sidorna inte hade samma uppfattning om hur medierapporteringen sett ut.
Medan Lars Ohly tyckte att medierna berättat "alliansens framgångshistoria" påminde Maud Olofsson om att alliansen gång på gång beskrivits som ett hopplöst projekt där motsättningarna lyfts fram.
Partiledarna var eniga om att alliansen vann kampen i media om vilken verklighetsbild - jobben eller den goda ekonomin - som var trovärdigast.
Flera av de sex närvarande partiledarna sa att de kunde instämma i vad kd-ledaren Göran Hägglund sade:
- Den som kommer med nyanserade uttalanden gör inte sin röst hörd. Men den som kräver statsministerns huvud på ett fat får genast uppmärksamhet.
Negativt före positivt
Partiledarna var också överens om att negativa nyheter får större uppmärksamhet än positiva. Precis som det alltid är i media. Negativt slår nästan alltid positivt.
Något som också förklarade, menade några, varför rapportering om Sveriges goda ekonomin fick mindre genomslag i valrapporteringen än Reinfeldts och alliansens budskap om de påstådda 1,5 miljonerna i "utanförskap".
Men redan efter valdagen hade detta i Reinfeldts svar till journalisterna nu reducerats till ett "behov av 300 000 nya jobb".
Samtidigt som de övriga 1,2 miljonerna "i utanförskap" (sjuka, förtidspensionerade, studerande etc) nu inte längre är aktuella att återgå i jobb, raljerade vänsterpartiledaren Lars Ohly. Något svar kom aldrig från blivande statsministern Fredrik Reinfeldt på detta i PK:s eftervalsdebatt.
Den som var mest kritisk mot medierna var miljöpartiledaren Peter Eriksson. Han tyckte att miljöpartiet hade haft svårigheter att göra sin röst hörd i media. I slutet av valrörelsen drevs en kampanj mot Göran Persson. Media gjorde också valet till ett "presidentval" - Persson mot Reinfeldt.
Hela tiden ställdes alliansen mot socialdemokraterna - som om vänstern och miljöpartiet inte fanns där som samarbetspartier, ansåg Eriksson från miljöpartiet.
Moderatledaren och blivande statsministern Fredrik Reinfeldt riktade i PK:s eftervalsdiskussion hård kritik mot lokaltidningen i Landskrona (HD/NST), som med sin uppblåsta nyhetsrapportering om ungdomskriminalitet anses ha skrämt upp läsarna så att de röstat på främlingsfientliga Sverigedemokraterna i lokalvalet där.
Helhetsintrycket av kvällens publicistklubbsdiskussion om media och valet blev ändå att partiledarna i stort tyckte att journalisterna ändå skött sig rätt bra.
Fuskande folkpartiet
Det gällde även en av de stora valförlorarna, Lars Leijonborg och hans folkparti, som väljarna straffade efter att partiet - motiverat - råkat ut för ett mediedrev i samband med den så kallade dataintrångsskandalen.
Det var ett indirekt erkännande att vänsterpartiledaren Lars Ohly inte var helt fel ute när han konstaterade att fusk som detta borde resultera i liknande straff som inom fotbollen. Det vill säga att fuskande lag flyttas ner till en lägre division.