Svenska jobbkrisen är inte över
Sedan Reinfeldts regering tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100000 fler, sysselsättningen minskar och socialbidragen växer.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter publiceringen av november månads arbetslöshetsstatistik skrev folkpartiriksdagsmannen Carl B Hamilton (en arrogantdryg representant i riksdagens finansutskott) på sin blogg: "Arbetslösheten tycks vara på väg ned. Alliansens envisa fokus på arbete och snabb återgång till jobb har visat sig vara rätt medicin."
Socialbidragen växer
Samma partis riksdagskandidat, den mera okände, Niklas Frykman påstår på sin blogg: "Jo faktiskt - arbetslösheten sjunker."
Stämmer sådana "sagor" med verkligheten? Inte alls. Fakta är att inget av dessa påståenden är sanna. Sedan Reinfeldts regering tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler, sysselsättningen minskar och socialbidragen växer. (Källa: statistiska centralbyrån, SCB).
Ytterligare en uppgift, apropå det i valrörelsen 2006 av moderaterna så flitigt brukade begreppet utanförskap. Om man räknar som moderaterna
själva gjorde i valrörelsen - och det ska man, så är det nu 70 000 personer fler i utanförskap än vid valet. (Källa: Riksdagens utredningstjänst, RUT).
Tyvärr finns inte särskilt mycket som talar för att vi redan skulle ha passerat arbetslöshetstoppen. Snarare tvärtom. De tillförlitligaste bedömarna av arbetsmarknadsläget, Ams och Konjunkturinstitutet, spår att arbetslöshetstalet i Sverige för 2010 kommer att ligga på mellan 9,5 och 10 procent.
Jobben en central valfråga
Förr eller senare kommer arbetslösheten förstås att börja sjunka. Ams bedömning är att det sker under andra halvåret 2010, vilket talar för att arbetslösheten kommer att vara en central valfråga i Sverige i riksdagsvalet i september 2010.
Av opinionssiffrorna att döma verkar inte heller svenska folket uppskatta att alliansregeringen försöker skylla ifrån sig på den globala lågkonjunkturen. En för svag arbetsmarknadspolitik och för små satsningar på ökad efterfrågan har otvivelaktigt bidragit till att krisen blivit så djup och långvarig.
Förvisso vore det bra om de mer pessimistiska förutsägelserna om svenska arbetslösheten från 2009 inte slår in. Men medan tillväxten tar fart igen, så är krisen på arbetsmarknaden långt ifrån över. För både Ams och Konjunkturinstitutet tror att läget 2011 bara kommer att vara marginellt bättre än i år. Fortsatta insatser är nödvändiga för att få upp sysselsättningen. I så fall är det inte mycket att jubla över att istället för 500 000 öppet arbetslösa i år så blir antalet kanske "bara" 450 000.
Hur man än vänder och vrider på saken är det fråga om en i Sverige i modern tid sällan skådad massarbetslöshet. Varken mer eller mindre.
Så jobben, jobbkrisen och välfärden (sjukförsäkringen, a-kassan, pensionärernas situation och liknande) kommer att bli två huvudfrågor i kommande valrörelse. Det går nog att säga redan nu.